Ovog vikenda održava se Zagrebački Fotosajam 2014.

Ovog vikenda održava se Zagrebački Fotosajam 2014.

Na druženju s novinarima u zagrebačkom Hypo centru najavljen je tradicionalni Zagrebački Fotosajam koji će se održati na istom mjestu ovu subotu 25.10.2014. na 1. katu Hypo centra (Slavonska avenija 6).

Posjetitelji će na sajmu moći uživo isprobati najnovije fotoaparate i opremu, ispisati fotografije na različitim tipovima pisača, vidjeti što se sve može kupiti od rabljene opreme privatnih izlagača, ali i poslušati neka od zanimljivih predavanja o fotografiji.

Novost ovogodišnjeg sajma je i poseban "Vodič za kupnju" koji će svaki posjetitelj dobiti uz kupljenu ulaznicu. Ta posebna knjižica na 48 stranica donosi teme o fotografiji, opise i cijene najnovijih fotoaparata i opreme, a u njoj će se pronaći i posebni kuponi s popustima iskoristivim na samom sajmu ali i nakon njega.

Isprobajte najnovije modele fotoaparata

Jedan od organizatora Goran Katić izjavio je: "Zagrebački Fotosajam se tradicionalno održava već sedmu godinu, na preko 800 m2, a posjeti ga oko tisuću posjetitelja. Pored samih brojki, još je važnije druženje brojnih fotografa, kako profesionalaca tako i foto amatera. Mnogi od njih će umjetnički nastrojeno reći kako oprema nije ključna za kvalitetnu fotografiju, već je više do samog fotografa i njegove vještine. Ali opet, na Zagrebačkom Fotosajmu se svi okupljamo upravo zahvaljujući proizvođačima opreme.

Izdvojena su tri proizvođača fotoaparata. Prilikom predstavljanja Zagrebačkog Fotosajma 2014., Ivan Matić iz Canon Hrvatska izjavio je: "Canon će na Zagrebačkom Fotosajmu premijerno predstaviti modele EOS 7D Mark II, PowerShot G1x Mark II, PowerShot SX60, kao i novi objektiv EF 800 f/5.6L IS II, a sve fotoaparate i objektive posjetitelji će moći i sami isprobati." Asim Krkalić, direktor Fototeha, glavnog zastupnika Nikona za Hrvatsku izjavio je: "Fototeh grupa će kao Nikonov ekskluzivni distributer na Zagrebačkom Fotosajmu u Hypo centru predstaviti najnovije Nikon proizvode, a vjerujem da će svima biti najzanimljiviji modeli D750 i D810." Davor Bratulić je ispred tvrtke Bratulić, glavnog zastupnika za Fuji, najavio je: „Posjetitelji sajma napokon će se moći upoznati s cjelovitim asortimanom odličnih FUJIFILM fotoaparata, a posebno svojom X-serijom fotoaparata. Među fotoaparatima s izmjenjivim objektivima najviše se ističu višestruko nagrađeni modeli X-T1, X-E1 i X-E2 a od kompaktnih fotoaparatima koji pružaju vrhunsku DSLR-kvalitetu slike posjetitelji će moći isprobati i nedavno predstavljene fotoaparate kao što su X-100T i X-30.“

Predavanja o fotografiji

Od besplatnih predavanja na Zagrebačkom Fotosajmu, u 10:30 ćete moći saznati više o temi „Svijet crno-bijele fotografije u novim prilikama“ koju će predavati Mladen Bišćan, instruktor fotografije u ZFKS-u (Zagrebački foto kino savez).

U 11:45 slijedi predavanje s temom „Kako pretvoriti društvene mreže u kanal za prezentaciju svojih foto projekata“ koju će održati Mario Poje, Tomislav Valent i Dalibor Šumiga. Na tom ćete predavanju saznati više o prednostima društvenih mreža, te kako komunicirati fotografije na društvenim mrežama, kako koristiti Twitter, Facebook, Instagram, Flickr, Google+, Pinterest' i druge servise.

U 13 sati vas pak očekuje predstavljanje dviju knjiga. Poznati fotograf Stanko Abadžić će predstaviti svoju novu knjigu „Portfolio“ dok će Jasmin Krpan predstaviti svoju knjigu „Good morning Saigon“.

Posljednje predavanje započinje u 13:45 i prava je poslastica za sve ljubitelje Photoshopa - „Novo & korisno - Adobe Photoshop CC“ koju predaje Dejan Rogan, certificirani Adobe stručnjak. Na ovom predavanju ćete saznati sve o novim načinima licenciranja kroz Adobe Creative Cloud (godišnju pretplatu), a korisnici nekoliko puta godišnje mogu uživati u novim funkcionalnostima najpopularnijeg alata za obradu fotografija, ali i saznati što novo nudi Adobe Photoshop u 2014.