Otvoreno pismo Ubera Gradu Zagrebu

Otvoreno pismo Ubera Gradu Zagrebu
Fotolia

„Sutra ujutro Grad Zagreb glasuje o prijedlogu koji će, ukoliko bude usvojen, značiti smanjeni izbor prilikom odabira preferiranog načina kretanja po gradu. Također, ograničit će mogućnosti lokalnog stanovništva za novim poslom kao profesionalnih vozača, unatoč porastu potražnje za uslugama prijevoza potaknuto povećanim brojem dolazaka stranih turista u ovaj sjajan grad i zemlju“, stoji u otvorenom pismu Ubera Skupštini grada Zagreba.

Uber će nastaviti s radom u Zagrebu te se zalažemo za usluživanje lokalnih putnika i vozača na najvišoj mogućoj razini, dok ovim putem komuniciramo našu zabrinutost oko novih prijedloga jer vjerujemo kako bi regulativa trebala odražavati potrebe građana Zagreba, turista i nove tehnologije, tvrde u Uberu.

 

Najbolji dokaz toga je tvrde u Uberu:

Snažan interes naših korisnika s preko 100.000 otvaranja aplikacije u zadnjih 6 mjeseci diljem cijele Hrvatske (pogledajte kartu u zaglavlju). Nadalje, u posljednjih nekoliko mjeseci turisti iz više od 46 zemalja svijeta koji su posjetili Zagreb koristili su Uber također.

 

Negativni učinak predloženih ograničenja na nove taksi dozvole utjecat će na ekonomski rast cijelog sektora usluga autotaksi prijevoza, no i na daljnji ekonomski rast grada Zagreba. Turizam kao gospodarska grana nastavlja rasti u Hrvatskoj kao i Zagrebu, a ove godine samo u kolovozu Zagreb je posjetilo 140.000 turista, što predstavlja rast od 14.5%.

 

Zagreb još uvijek zaostaje u odnosu na ostale gradove središnje Europe. Na primjer, u Bratislavi posluje oko 3.000 taksista ili 6 taksista na 1000 građana, dok u Varšavi 13.000 taksista pruža svoje usluge, odnosno 7.7 taksista na 1000 građana. U Zagrebu posluje otprilike 1.200 taksista, odnosno 1.7 taksista na 1000 građana