Otvoren prvi laboratorij aplikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku

Otvoren prvi laboratorij aplikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku

Prvi Samsung laboratorij aplikacija u Hrvatskoj otvoren je danas na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Otvaranje laboratorija, zajednički projekt Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Electronics, omogućit će dodatnu edukaciju budućih ICT stručnjaka u Hrvatskoj uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija za sve studente osječkog elektrotehničkog fakulteta, moglo se čuti povodom otvaranja.

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo otvoriti novi računalni laboratorij, uz pomoć tvrtke partnera Samsung i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet. Samsung je u vrlo kratkom roku prepoznao vrijednost našeg partnerskog odnosa te opremio učionicu opremom koja će pomoći našim studentima i nastavnicima u obrazovanju, istraživanju i razvoju novih programskih rješenja. Upravo to je model koji želimo potaknuti; vjerujemo da se suradnjom industrije i Sveučilišta mogu postići iznimne koristi za razvoj gospodarstva - naglasio je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Prvi Samsungov laboratorij aplikacija opremljen je nastavničkim računalom, tablet računalima, SmartTV prijemnikom i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima fakulteta. Također, laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

- Laboratorij aplikacija dio je projekta Učionica budućnosti, napredno opremljenih učionica koje je CARNet u suradnji s tvrtkom Samsung do sada otvorio na pet hrvatskih škola. Laboratorij će služiti kao testni poligon za programiranje, testiranje, implementiranje i modificiranje Samsung School platforme, ali i drugih rješenja, za potrebe hrvatskih škola i visokoškolskih ustanova, a njegovo otvaranje u Osijeku potvrđuje ETF u Osijeku kao jednu od vodećih ustanova za obrazovanje budućih ICT stručnjaka u Republici Hrvatskoj. Laboratorij je prvenstveno namijenjen studentima i profesorima kako bi zajednički radili na razvoju kompetencija koje realni IT sektor u Hrvatskoj traži, s ciljem pripreme za tržište rada i kao poticaj za pokretanje budućih projekata i start-up tvrtki. Smatramo da je fokus na aktualne tehnologije uz primjenu na stvarnim projektima, koji će ovaj Laboratorij omogućiti, jedan od ključnih čimbenika razvoja hrvatskog akademskog i obrazovnog sustava, a kasnije i tržišta rada - dodao je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Visokoškolska nastava iz područja elektrotehnike u Osijeku je utemeljena još 1978. godine kao treći studij ovoga smjera u Republici Hrvatskoj. Na tim temeljima se u skladu s odrednicama Bolonjskog procesa od 2005. godine izvode stručni studij elektrotehnike, sveučilišni preddiplomski studij elektrotehnike i sveučilišni preddiplomski studij računarstva te od 2008. godine sveučilišni diplomski studij elektrotehnike i sveučilišni diplomski studij računarstva. Fakultet danas raspolaže s poslovnim prostorom od preko 5000 četvornih metara na lokaciji u Trpimirovoj ulici i novim prostorom od 3000 četvornih na lokaciji budućeg sveučilišnog kampusa, s ukupno 52 nastavnička kabineta, 18 predavaonica, 18 laboratorija i devet računalnih učionica opremljenih suvremenim nastavnim pomagalima.

- ICT sektor je u cijelom svijetu prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja i kao jedan od ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Upravo stoga, neophodno je kontinuirano educirati buduće ICT stručnjake, za kojima sve više raste potreba kako na hrvatskom, tako i na europskom i svjetskom tržištu. Od iznimne je važnosti približiti akademski razvoj poslovnom razvoju budućih stručnjaka. Naša je namjera omogućiti uvjete rada na fakultetu identične onima koji će mlade stručnjake čekati po izlasku s fakulteta. U ovom će labosu imati priliku raditi i razvijati svoja znanja i vještine, koristeći najnovije razvojne alate, koji će nesumnjivo biti temelj razvoja budućih tehnologija - zaključio je Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics.