Otvoren CeBIT 2013, Merkel ističe kako je ICT ključ uspjeha

Otvoren CeBIT 2013, Merkel ističe kako je ICT ključ uspjeha
Dražen Tomić

Njemačka kancelarka Angela Merkel  koja je i otvorila ovogodišnji CeBIT, koji se od 5.-9. ožujka održava u Hannoveru (pogledajte galeriju), kazala je koliko je važna uloga sajma koji je najveći takve vrste na svijetu. Govoreći o važnosti tehnologije Angela Merkel je kazala da iz godine u godinu njezina važnost raste, upotreba je u gotovo svim sferama društva i razvoj društva danas se temelji upravo na razvoju tehnologije. Teško se izlazi iz krize, ali ICT je upravo način da se brzo pređu sve zapreke na putu uspjeha, zaključila je Merkel.

Poljski premijer Donald Tusk istaknuo je kako je vrlo počašćen što je njegova zemlja izabrana za ovogodišnju zemlju partnera, te dodao kako samo u njegovoj zemlji godišnje informatičke studije završava više od 20 tisuća studenata koji zajedno sa svojim njemačkim kolegama čine najveću IT radnu snagu u Europi.

On smatra kako je to odličan potencijal za uspjeh, prije svega jer informatička i telekomunikacijska industrija pružaju priliku za brzi rast i razvoj.

„Ovogodišnji CeBIT još će jednom pokazati važnost tehnologije u svakodnevnom životu, a potrebno je mnogo više ulaganja znanje, znanost, istraživanje, kako bi u konačnici postali društvo i gospodarstvo temeljeno na znanju“, zaključio je Tusk

Glavni izvršni direktor EADS Tom Enders, proizvođača Airbusa, ali i novog Mars Rovera nazvanog Brigit uz pomoć kojeg je kasnije i sajam otvoren, kazao je kako je trenutno manja ulaganja u nove informatičko-telekomunikacijske tehnologije treba tražiti i u činjenici da se traže sve veći sigurnosni standardi kako zbog zaštite osobnih podataka, tako i zbog omogućavanja dostupnosti sustava.

Veliki problem leži i u brzini razvoja proizvoda u IT industriji, ali primjerice i u procesnoj industriji. Kako je naglasio Bridgit će biti, kada ode na Mars za pet godina, samo jedan tridesetogodišnji stari kompjuter. „To je najveći problem industrije jer su one u toliko raskoraku da je to gotovo pa nevjerojatno“, pojašnjava Enders.

Prvi čovjek pokrajine u kojoj se održava CeBIT - Donje Saske Stephan Weil kazao je kako se prema podacima analitičara EITO-a očekuje da će ICT tržište u Europi ove godine rasti najmanje pet posto što znači kako se ova industrijska grana snažno opire krizi što je dobar pokazatelj i za druge industrije. Stoga je održavanje CeBIT-a i njegova ključna ovogodišnja tema „Shareconomy“ iznimno važna jer pokazuje da se međusobnom kooperacijom tvrtki može uspjeti.

Direktor njemačkog udruženja koje okuplja tvrtke i institucije iz područja informatike i telekomunikacija BITKOM Dieter Kempf kazao je kako u „Shareconomy“ ponovno se na jedno mjestu susreći proizvođači međusobno, zajedno s korisnicima njihovih proizvoda i usluga i taj novi način suradnje, koji zapravo i nije toliko nov, budućnost je gotovo svih industrija pa tako i informatičke i telekomunikacijske industrije. „Gube se granice privatnog i javnog, kapital postaje kroz Crowd Funding mnogo dostupniji, jednostavno sve se prilagođava krizi koja nas je ponovno značila zajedništvu“, zaključio je Kempf.