Otkriven veliki sigurnosni propust na USB uređajima

Otkriven veliki sigurnosni propust na USB uređajima
Wikipedia

Veliki i opasni sigurnosni propust dogodio se na USB uređajima i to znači da ih možda više nećemo moći koristiti! Kao u nekom SF filmu, priključimo USB i virusi, trojanci, botovi i razne druge „napasti“ odmah će se „spojiti“ na naše računalo, laptop, tablet, pametni telefon ili phablet. A nakon toga možemo ostati baš bez svega!

Čak nas ne spašavaju ni naši USB priključci u koje imamo povjerenje, zato što je dovoljno da se nalazimo na krivom mjestu na internetu i putem sklopa koji svaki standardni USB ima, "pokupit" ćemo problem i širiti ga dalje. Najgore od svega jest što će sigurnosna rješenja stići tek za nekoliko mjeseci, možda i godina, što će biti prekasno.

O čemu se zapravo radi? Propust je u tome što svaki USB ima kontrolni čip, koji se ne nalazi na svakom USB priključku, svakog uređaja. Svaki taj kontrolni čip pak ima firmware, koji se može reprogramirati i tu nastaju problemi jer niti jedan antivirusni program ne može skenirati USB priključak. Dakle, kad se reprogramiraju ti kontrolni čipovi oni mogu činiti doslovno bilo što, a najgore od svega jest što ih se ne može detektirati. Barem ne još, a kako tvrde stručnjaci, neće se ni moći najmanje nekoliko mjeseci, samo što će dotad ovaj problem evoluirati. Uz sve ove negativne poruke, stiže i ona da je vjerojatno "zaraženo" već nekoliko milijardi USB priključaka!

Možda je jedina pozitivna priča to što kao i kod Heartbleed buga. Dogodio se, "zarazio" milijune, ali nitko nije izvukao korist jer niti je znao gdje se pojavljuje, kako i koji je način njegova funkcioniranja. Dok se to otkrilo, već se našlo rješenje za njega. Tako može biti i s ovim USB problemom. Osim ako netko nije planirano sve izveo i sad strpljivo čeka da se rezultati njihova rada počnu prikazivati...

Sve u svemu, zasad se koristite samo USB priključcima kojima vjerujete!