Osnovnoškolci uče povijest uz pomoć virtualne stvarnosti

Osnovnoškolci uče povijest uz pomoć virtualne stvarnosti
Vipnet

U Osnovnoj školi Vugrovec-Kašina predstavljeno je izvođenje nastave iz povijesti u virtualnoj stvarnosti. Sat povijesti održao je profesor iz zagrebačke Hotelijersko-turističke srednje škole, Hano Uzeirbegović, koji od rujna prošle godine izvodi izborni predmet „Virtualna povijest“.

Vipnet je spomenutoj osnovnoj školi donirao naočale za virtualnu stvarnost, prijenosna računala i mobilne uređaje kako bi se u cijelosti opremila učionica za povijest i geografiju. Ujedno je istom takvom donacijom podržao daljnje unapređenje nastave povijesti u Hotelijersko-turističkoj školi. Time je učenicima omogućen pristup naprednoj nastavi te pristup novim tehnologijama u obrazovanju.

U nastavi iz povijesti u virtualnoj stvarnosti učenici zajedno s nastavnikom biraju teme koje su im zanimljive, a nakon toga kreću u istraživanje dostupnih softverskih rješenja koja bi se mogla koristiti za obradu nastavnog sadržaja. Do sada su tako obradili temu stare Grčke koristeći igru Minecraft i gradeći hram Partenon Nastavnu temu zagrobnog života i procesa mumifikacije u starom Egiptu svladali su putem flash video igre „Mummy maker“ nakon čega su prošetali Tutankamonovom grobnicom koristeći naočale za virtualnu stvarnost.

„Ovakva vrsta nastave je specifična jer za učenje koristimo tehnologiju koja nije primarno namijenjena obrazovanju, ali je vrlo zanimljiva mladima. Ovim pristupom cilj je modernizirati nastavni proces i približiti učenicima nastavni sadržaj na njima zanimljiv način te ih potaknuti da samostalno istražuju i na drugačiji način usvajaju znanje. Nadam se da ćemo češće viđati škole koje su spremne za nastavu u virtualnoj stvarnosti i koje svojim učenicima mogu osigurati suvremene nastavne uvjete“, izjavio je Uzeirbegović.