Osnovano prvo formalno udruženje splitske tehnološke zajednice

Osnovano prvo formalno udruženje splitske tehnološke zajednice

Nedavno je predstavljen Split Tech City, prvo formalno udruženje splitske tehnološke zajednice. U rad te asocijacije uključene su tvrtke, pojedinci, meetupovi, udruge i institucije, a partnerski ih podržava Splitsko-dalmatinska županija.

Split Tech City kruna je predanog rada najuspješnije splitske tehnološke udruge Startup.hr koja na potpuno dobrovoljnoj osnovi i uz pomoć vlastitih resursa već 10 godina okuplja lokalne IT stručnjake. Do danas je više od 700 pojedinaca povezala s tvrtkama, organizirala više od stotinu meetupova, desetke besplatnih edukacija i predavanja te Splitu osigurala mjesto na karti europskih startup centara. Dvanaest su mjeseci članovi udruge pripremali koncept, misiju, aktivnosti i ciljeve novog udruženja.

„U 2017., u suradnji s članovima zajednice, postavili smo okvir za definiranje splitske tehnološke zajednice, identifikaciju njezinih članova, postizanje zajedničkih ciljeva i mjerenje doprinosa. Sve navedeno objedinili smo u dokumentu nazvanom Bijela knjiga splitske tehnološke zajednice. U procesu smo povezali brojne udruge, poduzeća i pojedince te uskladili zajedničke ciljeve. Slijedom toga, neki od članova već su izradili prve strateške planove koji pokazuju njihovu ulogu i doprinos zajednici“, objasnio je proces formiranja udruženja Tomislav Mamić.

Jedan od ključnih ciljeva Split Tech Cityja je uz pomoć besplatnih edukacija, predavanja i seminara usmjeravati mlade prema visoko plaćenim tehnološkim zanimanjima te u suradnji s tehnološkim tvrtkama stvoriti uvjete za njihov ostanak u Splitu. Uz to, ambicija udruženja je postati poveznica između akademske zajednice i tržišta rada, podupirati daljnji napredak splitske tehnološke scene, okrupnjivati stečena znanja i nužan iskorak iz lokalnih u globalne okvire.

Posebnu pozornost članovi Split Tech Cityja posvetit će razvoju specifičnih tehnoloških rješenja kojima će se unaprijediti i poboljšati životi građana grada Splita. Kao krajnji cilj, utemeljitelji Udruženja ističu profiliranje Splita u međunarodnim okvirima, grada u kojem se, na opću dobrobit, susreću tehnologija i turizam. Udruženje već sada čini sedam udruga, 13 meetupova i 22 tvrtke. Prve aktivnosti počinju već tijekom ovog mjeseca, a više informacija dostupno je na internetskoj stranici udruženja https://split-techcity.com/.