Osječani korištenjem NFC tehnologije plaćaju javni prijevoz

Osječani korištenjem NFC tehnologije plaćaju javni prijevoz

Vipnet je predstavio novu mogućnost plaćanja gradskog prijevoza kroz svoju Vip mPrijevoz uslugu korištenjem NFC tehnologije, što je prva usluga takve vrste u Hrvatskoj. Vipnet je u suradnji s osječkom tvrtkom GPP proveo detaljna testiranja usluge na terenu, pa je tako u protekla četiri mjeseca uslugu testiralo 20 Osječana koji su potvrdili da usluga funkcionira bez smetnji te je vrlo jednostavna i praktična za korištenje.

„Nakon više mjeseci korištenja mobilne „BUTRE“ oduševljena sam konceptom koji je uvelike praktičniji od klasične „BUTRA“ kartice. Budući da čekajući tramvaj ili autobus ljudi većinom gledaju u mobitele, na ovaj način nema potrebe za traženjem kartice po torbi ili novčaniku. Korištenje je jednostavno i niti jednom mi se nije dogodilo da usluga nije funkcionirala, bez obzira na to što sam na mobitelu promijenila nekoliko maski od različitih materijala. Sve u svemu mogu reći da sam iznimno zadovoljna idejom i izvedbom“, izjavila je jedna od testnih korisnica, studentica Dajana Rudić.

Standardnu „BUTRA“ karticu, koja služi za beskontaktnu naplatu vožnje u sustavu gradskog prijevoznika u gradu Osijeku, korisnici mogu pohraniti na NFC SIM karticu vlastitog mobilnog uređaja te ga koristiti kao elektronsku vrijednosnu ili personaliziranu mjesečnu kartu. Za automatsko plaćanje javnog prijevoza dovoljno je mobilni uređaj približiti kontrolnom uređaju postavljenom unutar vozila.

„NFC tehnologija u sprezi sa SIM karticama i mobilnim uređajima omogućuje razvoj usluga za dijeljenje sadržaja, beskontaktno plaćanje te uporabu mobilnog uređaja kao elektroničke putničke karte ili ulaznice. Za početak korištenja Vip mPrijevoz usluge potrebno je posjetiti Vip centar u Osijeku i svoju postojeću SIM karticu zamijeniti novom koja podržava NFC tehnologiju. Pritom će korisnikova „BUTRA“ kartica biti pohranjena na novu NFC SIM karticu i nakon čega je moguće nesmetano koristiti mobitel kao pokaz u autobusu i tramvaju. Ovo je samo  još jedna od usluga kojom našim korisnicima nastojimo maksimalno olakšati svakodnevicu te ponuditi jednostavne, kvalitetne i sigurne usluge“, izjavio je Miljenko Graovac, rukovoditelj Upravljanja proizvodima i uređajima u Vipnetu.

Vip mPrijevoz usluga korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova na vlastitim uređajima, na kojima će pomoću posebne Vip mPrijevoz aplikacije moći vidjeti vrijednost karte ili rok isteka mjesečne karte te izvršiti obnovu karte bez posjeta prodajnom mjestu. Plaćanje se obavlja preko Vip pretplatničkog računa, a mogućnost obnove „BUTRA“ karte bilo kad i bilo gdje dodatna je pogodnost koju pruža mobilno plaćanje. Za korisnike mjesečne “BUTRA“ kartice cijena zamjene je 1 kunu, dok je za korisnike vrijednosne “BUTRA“ kartice cijena zamjene 20 kuna. Uslugu Vip mPrijevoz za sada mogu koristiti isključivo Vip privatni pretplatnici koji su ujedno i vlasnici pametnih telefona koji podržavaju NFC tehnologiju.

„Iznimno smo zadovoljni ostvarenom suradnjom s tvrtkama Vipnet, Penta i Oberthur Technologies na ovom projektu. Rezultat te suradnje prvenstveno će obradovati korisnike usluge javnog prijevoza u gradu Osijeku, kojima će po prvi puta biti ponuđena ovakva vrsta usluge. Na taj način GPP nastavlja s već uobičajenom višegodišnjom praksom uvođenja novih tehnologija u svoje poslovanje, a sve sa svrhom podizanja razine usluge javnog prijevoza u Osijeku“, izjavio je predsjednik Uprave GPP-a, Alan Brezovac, dipl.ing.

Povodom komercijalnog puštanja usluge u rad, Vipnet je osigurao posebno iznenađenje. Prvih 10 korisnika koji su minimalno 6 mjeseci korisnici mjesečne „BUTRA“ kartice, a jave se u Vip centar u Radićevoj ulici u Osijeku s namjerom da svoju „BUTRA“ karticu prebace na mobilni uređaj dobit će Samsung Galaxy S4 mini potpuno besplatno.