Osijek Software City proveo istraživanje znanja i vještina studenata osječkih fakulteta

Osijek Software City proveo istraživanje znanja i vještina studenata osječkih fakulteta

Udruga Osijek Software City tijekom lipnja je provela anketu o mišljenju poslodavaca iz IT sektora o znanjima i vještinama vezanim uz razvoj softvera koje studenti donose s fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U ispitivanju je sudjelovalo 12 tvrtki koje imaju svoja sjedišta u Osijeku ili Zagrebu i zajedno zapošljavaju više od tisuću, a glavna im je djelatnost razvoj softvera. Te su tvrtke ocjenama od 1 do 5 ocjenjivale znanje koje studenti osječkog Sveučilišta usvajaju tijekom školovanja na pet fakulteta koji provode kolegije vezane uz IT, odnosno uz razvoj softvera i usko vezane struke

Spomenuto istraživanje odnosilo se na studente sljedećih ustanova: Elektrotehnički fakultet, po novom Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (studij računarstva), Odjel za matematiku (smjer matematika i računarstvo), Ekonomski fakultet (studij poslovne informatike) i Filozofski fakultet (studij informatologije / informacijskih znanosti). Iz Osijek Software Citya navode kako su svjesni da je teško donijeti objektivnu prosječnu ocjenu za sve studente koji dolaze s određenog studija jer svaki pojedinac ima svoje prednosti i mane. No, s druge strane, iskustva ispitanih tvrtki daju do znanja da pojedini fakulteti u kontinuitetu imaju različite kriterije i pokrivenost važnih tema, pa su to ovim putem željeli identificirati.

Rezultati obuhvaćaju zaposlene od početka 2013. godine do danas, te su u njih uključene ocjene 10 studenata Ekonomskog fakulteta, od kojih četvero još nisu završili studij, 147 s Elektrotehničkog fakulteta od kojih 29 još nije diplomiralo, 3 studenta Filozofskog fakulteta, te 20 studenata Odjela za matematiku od kojih 11 još nije diplomiralo. Velike razlike u rezultatima posljedica su činjenice da se studenti društveno orijentiranih fakulteta (EFOS-a i FFOS-a) još uvijek ne zapošljavaju često na pozicijama software developera. S Odjela za matematiku trenutno izlazi razmjerno mali broj stručnjaka za razvoj softvera pa je Elektrotehnički fakultet dosad osiguravao najveći broj kandidata za posao u IT tvrtkama.

Kriteriji istraživanja su uključivali 'soft skills' (usvajanje novih znanja i vještina, samostalnost u radu i motiviranost), zatim najčešće tražena bazna tehnička znanja i vještine (algoritmi i strukture podataka, objektno-orjentirano programiranje, upravljanje softverskim projektima, internet tehnologije i razvoj web aplikacija, razvoj mobilnih aplikacija, rad s bazama podataka, testiranje i osiguravanje kvalitete), te opći dojam. U konačnici Odjel za matematiku bio je najbolji u gotovo svim kategorijama i čini se kako s tog fakulteta na tržište izlaze studenti s potrebnom širinom znanja i vještina. S druge strane, u anketi su najlošije prošli oni koji su završili Filozofski fakultet, dok su studenti Ekonomskog fakulteta pokazali dobar rezultat u kategoriji 'soft skills'. Ukupan je dojam da studenti najmanje znanja stječu u tehničkom aspektu, dok je motivacija i želja za učenjem na uglavnom zadovoljavajućoj razini.