Osijek Software City organizira prvu tehnološku konferenciju za žene!

Osijek Software City organizira prvu tehnološku konferenciju za žene!
Shutterstock

Žene su zapostavljene u ICT sektoru i tek ih je 9 posto među developerima, a čine 30 posto ukupne radne snage u tehnološkim tvrtkama. U sektoru u kojem su nasušno potrebni svježi kadrovi, a ove je godine u veljači bilo slobodno čak 400 tisuća radnih mjesta, europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes smatra da je privlačenje žena u tehnološki sektor imperativ za Europu. Žene su unutar ICT-a slabo zastupljene i na vodećim položajima.

Tako ih je među šefovima tek 19,2 posto u odnosu na više od 45 posto u drugim sektorima. Samo 19 posto poduzetnika u ICT sektoru su žene, prema 54 posto u drugim uslužnim djelatnostima. Zanimljiv je i podatak da se samo 7 posto venture kapitala investira u startupe čije su vlasnice žene.

Iz tog je razloga udruga Osijek Software City odlučila pokrenuti projekt nazvan Women 2.0 čiji je cilj inspririati talentirane žene da razmotre budućnost u području tehnologije i medija, a, također, i potaknuti i ojačati žene koje se već nalaze u ICT sektoru da motiviraju ostale, umrežavaju se i podupiru u svrhu unapređenja. U sklopu spomenutog projekta u Osijeku će se ovog tjedna, u petak 1. srpnja, u prosotrima Poduzetničkog inkubatora 'BIOS' održati događaj 'Women 2.0: Debugging a Gender Gap'.

Riječ je o prvoj i, zasad, jedinoj tehnološkoj konferenciji za žene na istoku Hrvatske koja će sudionicima, i ženama, ali i muškarcima, pružiti kombinaciju informacija i rasprava o karijerama u tehnološkom sektoru, kao i mogućnost umrežavanja, potencijalnog zapošljavanja, ali i inspiracije.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici poznatih tvrtki iz ICT sektora, kao što su 'Inchoo', 'Mono Software', 'Shoutem', 'Gauss Development' ili 'Bamboo Lab'. Oni će s više od 70 sudionika raspravljati o problemu ravnopravnosti spolova te potencijalu ICT sektora, prednostima i manama rada u tehnološkom sektoru za žene te non-tech vještinama i poslovima u ICT tvrtkama.

Također, u razgovoru sa vlasnicima ICT tvrtki pokušat će dobiti odgovor na pitanje postoji li ekonomski potencijal zapošljavanja žena te kako privući i potaknuti mlade djevojke na karijeru u tehnološkom sektoru. Za kraj je predviđen okrugli stol na temu što nam nosi budućnost te networking druženje uz party.