OS X, iOS i Linux imaju više ranjivosti od Windows-a

OS X, iOS i Linux imaju više ranjivosti od Windows-a
Fotolia

Windowsima se od „pamtivijeka“ zamjera ranjivost i samim time narušena sigurnost za korisnike, ali američki National Vulnerabilitiy Database (NVD) dokazao je nešto potpuno suprotno - iOS, OS X i Linux su ranjiviji od Windowsa!

Nizom testova se dokazala ova postavka i velika je to stvar za Microsoft baš prije izlaska najnovije inačice njegova operativnog sustava. Sigurno je da će Windows 10 imati kojeg poklonika više zahvaljujući činjenici da se po pitanju sigurnosti napreduje iz godine u godinu.

No ne treba brzati odmah, po pitanju najvišeg stupnja ranjivosti Microsftov Internet Explorer i dalje je na prvom mjestu, i to uvjerljivo prvom. Pronađeno je u njemu čak 242 greške koje ga čine ranjivim, a koliko je to puno potvrđuje da se na drugom mjestu nalazi Chrome sa 124 i Firexof sa 117.

Ali vratimo se operativnim sustavima. Apple Max OS X je na prvom mjestu sa 147 grešaka koje ga čine ranjivim u slučaju možebitnih napada, zatim slijedi Apple iOS sa 127, Linux Kernel sa 119 i tek onda dolaze Microsoftovi proizvodi. Zanimljivo da Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 imaju svaki po 36 grešaka koje ga čine ranjivim. To znači ujedno da ili je Microsoft našao način kako povezati sigurnost svih verzija operativnog sustava ili je ostao nemoćan kad su u pitanju ona najranjivija njihova "područja".

I nije NVD stao samo na ukupnom broju, rasporedio ih je po stupnjevima ranjivosti, od najvišeg prema srednjem i najnižem. Pa tako OS X ima 64 visoko ranjive točke, iOS 32, Linux 24, Windows 7 25, a Windows 8 i 8.1 po jednu manje. Također, dok konkurentski operativni sustavi imaju 16, 23 i 21 ranjivu točku najnižeg stupnja, Microsoftovi operativni sustavi su po tom pitanju na nuli...

A napadi dolaze najčešće s treće strane, što znači da ih ima u softveru koji preuzimamo, kao i raznim aplikacijama.