Oracle ponovno pokreće tužbu protiv Googlea

Oracle ponovno pokreće tužbu protiv Googlea
Fotolia

Google je u svibnju ove godine dobio sudski spor na Federalnom sudu Sjedinjenih Američkih Država protiv Oraclea, što znači da nije bio dužan platiti traženih 9,3 milijardi američkih dolara za neovlašteno korištenje Java proramskog jezika u 37 različitih aplikacijskih sučelja (API), koje čine prema šest različitih tvrdnji 104 patenata i prema njih dvije 520 patenata. Ali, slijedi zaokret, Oracle ide u novi pokušaj naplate svojih potraživanja!

Bit će to njihov treći put da idu s Googleom na sud, a nadaju se da će biti treća sreća. Naime, sve temelje na činjenici da su ih iz Googlea obavijestili da će nuditi Android aplikacije na Chromebook računala. Alat za to trebao bi se zvati ARC (App Runtime for Chrome) i Java je njegov sastavni dio. Zanimljivost je u tome što se Google ovim detaljom koristio u svojoj obrani, a sad će se Oracle time koristiti prilikom nove tužbe.

Jer, dok je trajao sudski proces, Google je u tajnosti radio na ARC i kad je bilo gotovo, javili su Oracleu svoje planove i sve najavili na I/O konferenciji (18.5. - 20.5.). Kao što se vidi, bilo je to samo deset dana prije dobivene presude i Oracle sve to skupa nije mogao detaljnije koristiti u tužbi.

- Bio je to šok za nas i cijelu industriju, Google nije smio dobiti slučaj - rekla je Oracleova odvjetnica Annette Hurst na saslušanju, koje se organiziralo s ciljem pokretanja treće tužbe i sudskog procesa između ovih kompanija.

U Oracleu se žale, a teško je ne imati dojam da nisu u pravu, za to što im je Google svoje planove najavio tek kad je ARC bio gotova priča, a ne kad se sve počelo odvijati.

Treba znati i da je prva tužba krenula još 2010. godine, a otad se Google kroz svoj Android pozicionirao jako visoko na ljestvici i ne nalazi se samo u pametnim telefonima već i u računalima, tabletima, televizorima, pametnim satovima... A ne treba smetnuti s uma i da je Google u obrani najavio da će prestati koristiti Javu već s Android 7.0 Nougat, što se čini ipak kao neistina u ovom trenutku.