Oglasi stižu u „file explorer“ Windowsa 10

Oglasi stižu u „file explorer“ Windowsa 10

Još prošle godine Microsoft je najavio kako je povećao broj „promoviranih aplikacija“ što je, zapravo, drugi naziv za oglase. Od onda se promotivni materijal u Windowsima značajno povećao, od ekrana preko cijelog desktopa koji promoviraju igre sve do oglasa koji su maskirani kao „savjeti“.

Najnovija nastojanja tvrtke iz Redmonda udaraju na dosad neiskorištena područja za oglase. Tako su se promotivni materijali, doduše samo za Microsoftove usluge i proizvode, počeli pojavljivati u pretraživaču datoteka u Officeu i to, kažu korisnici koji su ih uočili, unutar već plaćenog paketa Officea 365. Ako ih onemogućite nećete više dobivati važne obavijesti o vašem prostoru u oblaku, budući da su spomenuti oglasi svrstani u istu kategoriju.

Sve to prikriva stvarne probleme koji se kriju iza nove Microsoftove taktike. Naime, logično je očekivati oglase na internetu kako bi proizvođači sadržaja nešto zaradili za uloženi trud i vrijeme, no kod korištenja operativnog sustava i programa stvar je nešto drugačija. Vi ste taj softver platili. Čak i ako ste besplatno nadogradili na Windows 10 prethodno ste platili verzije 7 ili 8 kako biste uopće mogli izvršiti nadogradnju.

Kada se prisjetimo koliko je bila agresivna kampanja za besplatnu nadogradnju na Windows 10 stvari postaju nešto jasnije. Microsoft je sve to izvodio kako bi mogao stavljati gomile oglasa za svoje usluge izravno na vaš desktop i u najkorištenije aplikacije. Koje, podsjećamo, velika većina vas plaća. Na taj su način 'honorirali' vašu vjernost i odluku da prijeđete na novu verziju najpopularnijeg operativnog sustava na svijetu. Moramo priznati kako je ovo vrlo čudan način 'zahvale' za vjernost.