OEM-ovi pomrsili račune Googleu u lansiranju Android SIlvera

OEM-ovi pomrsili račune Googleu u lansiranju Android SIlvera

Android Silver je trebao biti Googleova nova generacija operativnog sustava, koji bi fragmentiranost pospremio u ladice povijesti, ali u priču su se upleli proizvođači i Googleova ideja pala je u vodu.

A Google je stvarno želio napraviti korak dalje, bili su spremni zaustaviti rad na Nexusu 6 i Google Play Edition u zamjenu za Android Silver. Sve su pomno isplanirali, predstavili i naišli na odbijenicu jer bi proizvođačima bilo preskupo i prekomplicirano raditi pametne telefone, phablete i tablete za jedinstveni operativni sustav.

No najviše im je smetalo što bi morali dijeliti neke od svojih poslovnih tajni i što bi samim time Google imao još veću kontrolu nego što ima sad. I to je ono što im smeta trenutno, sve više proizvoda o kojima Android operativni sustav ovisi, a povezani su s Googleom. Gubi se svim tim smisao "otvorenog" operativnog sustava i draž koju ima svih ovih godina, ta fleksibilnost i pristupačnost.

Naravno, postoji još jedna strana priče, ona s aplikacijama, koje bi na "jedinstvenom" operativnom sustavu bile jednostavnije za napraviti i prije plasirati na tržište. Ovako je to velika muka svakom tko se bavi kreiranjem aplikacija i sigurno bi bili presretni da je ideja zaživjela.

U globalu, Google je to lijepo zamislio, Android Silver bio bi dostupan samo za premium uređaje, čime se ne bi uništilo tržište slabijih klasa uređaja, korisnici bi imali jedinstven ugođaj, aplikacije bi dolazile brže i lakše bi ih se kreiralo, uređaji više ne bi imali probleme s bugovima zbog prilagođavanja operativnog sustava...

Stoga, načekat ćemo se još da dođe do promjena tako revolucionarnih kao Android Silver. No jednom će doći, posebno jer Google od 2015. godine namjerava prekinuti podršku za sve Android operativne sustave starije od verzije 4.3 (Jelly Bean), što bi značilo da se proizvođači moraju prilagoditi i modernizirati.