Održana konferencija New Europe Market 2017

Održana konferencija New Europe Market 2017

Nakon četiri dana panela, prilika za networking, sajmova i drugih poslovnih foruma, New Europe Market jučer je zatvorio svoja vrata. Posljednjega dana svjedočili smo zanimljivim raspravama o sadržaju i dijeljenju sadržaja. Thomas Ahrens iz Aspere, tvrtke u sklopu IBM-a, objasnio je prisutnima njihov jedinstven, patentiran protokol utemeljen na softveru koji se već stalno koristi u hollywoodskim studijima. Jamstvo njihove kvalitete potvrđeno je osvajanjem nekoliko nagrada Emmy.

Jedan od najposjećenijih panela bio „Ne možete me zaustaviti: moć TV kanala“, koji se bavio pitanjem imamo li na tržištu previše ili premalo kanala. Karin Heijink, potpredsjednica za sadržaj i proizvode tvrtke Viasat World Limited, na to je odgovorila jednostavno:

“Nitko mi nije rekao da je napisano previše knjiga, pa tako razmišljam i o televizijskim kanalima! Veća se pozornost posvećuje kvaliteti kanala nego njihovoj brojnosti.“

Michael Morarty, predsjednik AMCNI - Central Europe pri AMCNI - UK napomenuo je da se televizijski kanali moraju brzo mijenjati, te da je danas u tom sektoru na djelu prirodna selekcija.  Bartosz Witak, viši potpredsjednik i generalni direktor Viacoma za središnju i istočnu Europu i Izrael, izrazio je želju za manje kanala sa zabavnim sadržajem i za više kanala s reprezentativnim žarovima s poslovnim modelima koji odgovaraju televizijskoj industriji.

„Žanrovi su se promijenili, nema dovoljno kvalitetnog sadržaja i nedostaje ono nešto jedinstveno. Znam to jer sam promatrao svoju djecu: njihovi su uzori zvijezde YouTubea, a taj je sadržaj grozan!“, istaknuo je John Rossiter, generalni direktor za središnju Europu tvrtke Sony Pictures Television Networks.

Victoria Davies, starija potpredsjednica i Country Manager u tvrtki Discovery Networks Central and Eastern Europe, potvrdila je da problem nije u broju kanala nego u kvaliteti njihova sadržaja. Istaknula je da neki kanali nemaju jasan poslovni plan, pa time i nisu konkurentni na tržištu. Panel je zaključio Morarty ovim riječima:

„Moram priznati da je Hrvatska napravila sjajan posao na tržištu u smislu distribucije i novog sadržaja. Hrvatska je uspješno tržište koje se razvija i prisutan je velik potencijal za razvoj!“

Predstavnica Keshet Internationala Paula Cohen McHarg i hrvatski producent Nebojša Taraba, tvorac domaće serije „Novine“ predstavili su oglednu studiju u vezi s tom serijom. Keshet International i Taraba potpisali su na NEM-u 2016. ugovor kojim je Keshet kupio prava za distribuciju „Novina“. Otad je serija polučila uspjeh i prodana je na međunarodnom tržištu. Cohen McHarg objasnila je da Keshet snažno njeguje raznolikost formata koji su aktualni i različiti, a kad su pogledali premijeru serije na NEM-u 2016, znali su da moraju kupiti prava. Objasnili su kako su koristili marketinški i PR-plan kako bi razglasili dolazak te serije i kako je sve to komunicirano na najvećim svjetskim medijskim skupovima i sajmovima.

Posljednji je panel NEM-a 2017. iznjedrio živu raspravu o reformi medijskih zakona, koja bi trebala stubokom promijeniti ulogu i položaj Hrvatske radiotelevizije (HRT), i to ne samo u sklopu hrvatskog medijskog prostora. Naime, ova bi reforma trebala postaviti HRT u samo središte kulturnog i kreativnog sektora i procesa u tim sektorima ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Posebna gošća na panelu bila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske. Ona je istaknula da joj je drago što se hrvatsko tržište otvara i širi, te što jasno vidimo kako televizijska produkcija i industrija računalnih igrica rastu iz godine u godinu. U vezi sa zakonskim promjenama, ministrica je potvrdila da se reforma nastavlja:

„Do kraja ove godine finalizirat ćemo proces započet prije četiri do pet godina u doba prethodne vlade. Godine 2018. očekujemo da ćemo revidirati sve relevantne zakone, ali ta poglavlja i zakoni povezani su s Europskom Unijom na dvije razine: revidiranje audiovizualnih medijskih usluga, a za to ne znam kad će biti obavljeno, te razvoj zajedničkog digitalnog tržišta. Medijska prisutnost i prisutnost kulturne različitosti na novom reformiranom tržištu svakako su prioritet.“

Marija Nemčić, voditeljica Odjela za međunarodne odnose na HRT-u, potvrdila je da HRT i Hrvatska Vlada dovršavaju rad na novom ugovoru za diskrecijske javne pozive za vanjsku produkciju, te da je HRT sada suočen s mnogim izazovima - mora pokazati još veću vizionarsku sposobnost, mora biti prisutan na svim platformama, a i inovativan.

Dario Vince, direktor i član Hrvatske udruge neovisnih producenata, napomenuo je da oni na taj sporazum gledaju oprezno i da se ne žele previše nadati, ali da pozdravljaju promjene u odnosu na produkciju. Ministrica je nakon zanimljive rasprave o producentima zaključila da to područje ne smije biti pretjerano regulirano, te da će rado poduprijeti pregovore o okvirima suradnje između nacionalne televizije i neovisnih producenata.