Održana CARNetova konferencija CUC 2015 - „Nove-Škole“

Održana CARNetova konferencija CUC 2015 - „Nove-Škole“
Fotolia

Pod nazivom „Nove-Škole“, od 18. do 20. studenoga 2015. godine u Hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku, održala se 17. CARNetova korisnička konferencija - CUC 2015. Konferenciju je pratilo više od 820 sudionika, što ju čini najvećom dosad organiziranom CARNetovom korisničkom konferencijom, a putem video prijenosa na novom CARNetovom portalu Meduza sadržaji s konferencije su djelomično bili dostupni i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji.

Sudionici su se tijekom konferencije mogli povezati slušajući bogat program sastavljen od šest pozvanih predavanja, 23 radionice, više od 30 recenziranih radova, 13 prezentacija sponzora i dva okrugla stola.

Program je obogaćen i s 10 radionica i predstavljanja projekta e-Škole, šest događanja i radionica Scientix i ISE projekta, završnim događanjem AMORES projekta, Webfestival natjecanjem najboljih osobnih i profesionalnih osobnih web stranica te brojnim nagradnim igrama i natječajima CARNeta i sponzora.

Glavni program konferencije bio je podijeljen u pet tematskih cjelina: Razred bez granica, e-Svijet u nastavi, Internet oko nas, Upravljanje promjenama u e-Školama i Nestaje li privatnost u digitalnom dobu?. Posebnu programsku cjelinu činio je sys.trek, dio programa namijenjen sistem inženjerima s ustanova članica CARNeta, koji je ove godine ponudio 16 prezentacija i jednu radionicu.

Nastavljajući tradiciju, CUC je i ove godine svojim sudionicima ponudio priliku čuti neke od najuglednijih stručnjaka u području informacijsko komunikacijskih tehnologija, obrazovanja i znanosti. Konferenciju je uvodnim plenarnim predavanjem otvorio dr. Kyle L. Peck, profesor edukacije na Sveučilištu Penn State iz SAD-a, koji je pričao o temi "The Perfect Storm: How Technologies and Trends are Reinventing the Future of Education“. Nakon njega slijedilo je odlično predavanje dr.sc. Borisa Jokića na temu provedbe cjelovite kurikularne reforme u RH, koje je izazvalo veliki interes okupljenih sudionika konferencije, posebno učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Drugi dan konferencije slijedila su tehnološka pozvana predavanja g. Branka Radojevića iz CARNeta na temu računarstva u oblacima te g. Igora Rajića  iz tvrtke Oracle Hrvatska na temu “Internet of Things“. Obrazovnu tematiku zastupao je g. Joe Sheik, ravnatelj škole iz Ontarija u Kanadi, koji je iznio vizije budućnosti obrazovanja u svijetu. Konferencija je zatvorena u petak posljednjim plenarnim predavanjem profesora Dragana Gaševića sa Sveučilišta u Edinburgu na temu analitika učenja.

Konferenciju CUC 2015 pratilo je i predstavljanje nekoliko EU projekata CARNeta i partnera, od kojih je najvažniji projekt "e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“. Predstavljanje aktivnosti na tom projektu moglo se pratiti sva tri dana konferencije, a glavna prezentacija projekta i potpisivanje ugovora sa školama uključenima u pilot projekt održalo se u četvrtak u prisutnosti ministra Znanosti, obrazovanja i sporta prof.dr.sc. Vedrana Mornara.

U sklopu konferencije održan je i Webfestival. Natjecanje Webfestival već šesnaestu godinu zaredom nagrađuje najbolje autore sadržaja na Internetu. Ove godine tema natjecanja bile su osobne i osobne profesionalne web stranice u obrazovanju. Ocjenjivački sud natjecanja je u konkurenciji od 34 osobne web stranice prijavljene na natjecanje donio odluku o najboljima te najboljom osobnom web stranicom u kategoriji Osobne web stranice u obrazovanju proglasio osobnu stranica autora Gorana Šurine, dok je u kategoriji Profesionalne osobne web stranice pobjedničkom stranicom proglašena stranica Zvonimira Pavleka.

Međunarodni Programski odbor za najbolji rad konferencije odabrao je rad "Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj“ grupe autora sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu:  Tea Popović (FER), Katarina Veleglavac (FER), Mia Čarapina (TVZ), Tomislav Jagušt (FER) i Ivica Botički (FER). Najboljom prezentacijom ovogodišnje konferencije izborom samih sudionika proglašena je prezentacija “Ususret izazovima u radu s novim tehnologijama - iLab u razrednoj nastavi OS Vežica“ autora  Ksenije Lalate-Puž i Vedrana Gregorića iz Osnovne škole Vežica u Rijeci.

U sklopu konferencije CARNet je predstavio i dvije nove usluge. Prva je Libar, nova CARNetova online aplikacija i usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja kojoj se pristupa putem [email protected] korisničkog računa, a ujedno je i mobilna aplikacija sa svim funkcionalnostima e-čitača. Korisnici konferencije su dobili zadatak da tijekom trajanja konferencije naprave vlastitu e-knjigu, a od 17 pristiglih uradaka najboljim je proglašena knjiga autorice Nastje Srok iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu naziva “U potrazi za knjigom“.

Druga predstavljena usluga nosi naziv Meduza. Meduza je usluga za distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNeta. Meduza je akronim za M(ultimedijalna)EDU(kacija)(na)ZA(htjev) a tijekom CUC-a koristila se za prijenos predavanja, radionica  i ostalih događanja uživo s konferencije. U tri dana trajanja konferencije usluga bilježi 7.169 pregleda sadržaja, 1.217 jedinstvenih korisnika te 654 istovremenih korisnika, a čak 300 korisnika se registriralo za uslugu. Publika dolazi većim dijelom iz RH, a CUC su pratili i u BiH, Srbiji, Izraelu, Švicarskoj, Sloveniji i Njemačkoj te dalekoj Južnoj Koreji.

Nagradu za najredovitijeg sudionika konferencije, za koju su kandidirali svi sudionici koji su se registrirali na više od 75% predavanja, osvojila je gđa. Božica Ruk.

Za sve sudionike konferencije organizirano je i nagradno natjecanje igre asocijacija. Sudionicima su tijekom konferencije ponuđene asocijacije koje su ih vodile do konačnog rješenja. Pobjednik natjecanja asocijacija je gospodin Dario Garbin iz OŠ Vladimira Gortana u Žminju .

I ove godine je u okviru sys.treka bilo organizirano sys.trek natjecanje. Sudionici su trebali riješiti nagradni zadatak koji se sastojao od nekoliko koraka, a zadatak je riješio i pobijedio g. Stanko Kružić, sistem inženjer sa Sveučilišta u Splitu.

Službeni jezik konferencije bio je hrvatski, a predavanja stranih predavača održana su na engleskom jeziku.

CARNetova korisnička konferencija - CUC postala je sastavni dio nacionalnog projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)", koji sufinancira Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.’ Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet.