Održana 2. konferencija Open Source Days

Održana 2. konferencija Open Source Days

Open Source Days, konferencija o rješenjima otvorenog koda i njihovoj primjeni u poslovanju, održana je tijekom zadnja tri dana rujna u Zagrebu. Uz glavni konferencijski dan s mnoštvom predavanja o aktualnim temama iz područja tehnologija otvorenog koda, odlično su bile posjećene i specijalizirane radionice koje su održali vrhunski stručnjaci, a odabrani IT stručnjaci iskoristili su i priliku za besplatno stjecanje Red Hat certifikata.

Glavne su teme ovogodišnje konferencije bile vezane uz primjenu open source rješenja u digitalnoj transformaciji, automatizaciju poslovnih i računalnih procesa, rješenja u oblaku te ključna nova tehnološka rješenja poput kontejnera i OpenShifta te daljnjeg razvoja open source rješenja na Microsoft Azure infrastrukturi.

Open Source Days, konferencija o poslovnoj primjeni tehnoloških rješenja temeljenih na otvorenom kodu, održana je proteklih dana u Zagrebu uz podršku sponzora, tvrtke Red Hat i Veracomp, te podršku partnera radionica, tvrtku Microsoft.

Tijekom tri dana, predavanja, radionice i brojni drugi korisni sadržaji okupili su proizvođače softverskih rješenja, sistem integratore, korisnike, analitičare IT sustava i sistem administratore, te sve ostale koji u svojem poslovanju koriste open source rješenja ili možda tek razmatraju njihovu primjenu.

Open source tehnologije neke su od ključnih koje danas tvrtkama omogućavaju da brzo i učinkovito implementiraju svoje poslovne sustave, a dosadašnja su iskustva etablirala konferenciju Open Source Days kao odlično mjesto za razmjenu znanja i iskustava. Na konferenciji je tako ove godine ukupno sudjelovalo oko 200 posjetitelja.

Branislav Bukva i Radek Vokál, obojica iz Red Hata, održali su predavanje na temu digitalne transformacije poslovanja korištenjem open source rješenja.

"Tehnologije otvorenog koda danas su de facto standard u mnogim primjenama, ali ne radi se samo o kodu i tehnologiji, već o kulturi cijele zajednice koja okuplja i pojedince i velike korporacije, naglasio je Vokál, inače stariji menadžer za razvoj ključnih tehnologija poput Red Hat Enteprise Linuxa i Fedore.

"Proces digitalne transformacije ne predstavlja samo tranformaciju poslovanja, već i transformaciju znanja i vještina koje zaposleni moraju imati, kaže Branislav Bukva, voditelj razvoja poslovanja Red Hata za područje edukacije za središnju i istočnu Europu te voditelj Red Hat Academy programa u cijeloj regiji EMEA.

Tomislav Tipurić iz Microsofta održao je izlaganje o novostima i funkcionalnostima u Azureu, koje su vezane uz svijet otvorenih tehnologija, kako u infrastrukturnom, tako i u platformskom dijelu. Strateško partnerstvo Microsofta i Red Hata proteže se od integracije tehnologija do zajedničke podrške (supporta) za rješenja koja su primijenjena na ovoj cloud platformi a upravo je integrirana podrška, naglasio je Tipurić, ključna u svijetu oblaka. U svojem se predavanju posebno fokusirao na najvažnije novosti u vidu pokretanja kontejnerskih rješenja na Azureu (u partnerstvu s Red Hatom), nativnih Linux aplikacija na Azureovim app servisima te database-as-a-service rješenjima za MySQL, PostgreSQL i Mongo baze podataka.

Plenarno predavanje predavača iz APIS IT-a, Marina Katić i Filipa Kaića, govorilo je o iskustvima u primjeni otvorenog koda iz perspektive tvrtke koja već više od 50 godina razvija i održava ključne informacijske sustave u zemlji. Na nekim od recentnih projekata opisali su uspješnu primjenu open source alate i koncepte temeljene na cloud-native principima poput kontejnera, mikroservisa i DevOpsa, što predstavlja primjenu aktualnih tehnoloških rješenja.

Ostala predavanja, u dva tracka, održali su Marko Bencek (certificirani Red Hat instruktor iz Algebre s više od 15 godina iskustva rada na open source rješenjima), Vedran Dakić (certificirani Red Hat instruktor iz Algebre i voditelj katedre na Visokom učilištu Algebra), Robert Buljević i Kristijan Walter (Red Hat/Veracomp).

Teme su se protezale od visokodostupnih VPN sustava, preko razvoja mobilnih aplikacija na platformi Red Hat Mobile (RHMAP), pa do sveprisutnog OpenShifta i integracije kontejnera kao novog načina deploymenta aplikacija. O mnogim od ovih tema u Hrvatskoj se po prvi puta govorilo upravo na ovoj konferenciji.

Tijekom drugog dana konferencije održane su dvije poludnevne radionice na kojima su Algebrini Red Hat profesionalci/treneri s polaznicima praktično radili na pojedinim tehnologijama.

Glavni pokrovitelj konferencije, tvrtka Red Hat, i organizator konferencije Algebra, omogućili su tijekom trećeg dana konferencije polaganje vrijednih Red Hatovih RHCSA (Red Hat Certified System Administrator) certifikacijskih ispita za ukupno 15 IT stručnjaka. Ova je inicijativa, budući da pojedinačni ispit vrijedi 2625 kuna, tako ukupno vrijedna gotovo 40.000 kuna.