Održan četvrti Dan AAI@EduHr

Održan četvrti Dan AAI@EduHr

Više od 800.000 članova akademske i obrazovne zajednice  u  Hrvatskoj,  uspješno koristi  svoje  elektroničke  identitete  iz  sustava AAI@EduHr za pristup različitim mrežnim i mrežom dostupnim uslugama. Sustav AAI@EduHr temeljna je posrednička (middleware) infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Srce, u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, putem specijaliziranog događanja - Dana AAI@EduHr nastoji osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima, te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne kako predstavnicima matičnih ustanova i davatelja usluga tako i krajnjim korisnicima.

Ovogodišnji, četvrti po redu Dan AAI@EduHr održan je u srijedu, 25. studenoga 2015. u Srcu.

Ove je godine posebno zanimljivo bilo predavanje pod nazivom "Identity harmonisation" kojeg je održala gostujuća predavačica Nicole Harris iz organizacije GÉANT. GÉANT je organizacija koja okuplja nacionalne akademske i istraživačke mreže u Europi, koordinira njihovu suradnju na izgradnji globalne e-infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja te operativno upravlja paneuropskom mrežom GÉANT.

U predavanju Nicole Harris, bilo je riječi o aktivnostima koje su vezane uz standardizaciju i razmjenu podataka  o elektroničkim identitetima na međunarodnoj razini. Gospođa Harris posebno je predstavila globalnu udrugu federacija e-identiteta - REFEDS i njihove napore vezane uz harmonizaciju podatka koje federacije razmjenjuju. Također se osvrnula na stanje i pravce razvoja globalnog sustava eduGAIN koji na operativnoj razini povezuje federacije e- identiteta i kojem je sustav AAI@EduHr punopravni član.

U nastavku programa Mijo Đerek iz Srca govorio je o povezivanju usluge Microsoft Office 365 sa sustavom AAI@EduHr, a Dubravka Lelas, također iz Srca o povezivanju sustava AAI@EduHr i ISVU. Prijedlog implementacije višestupanjske autentikacije predstavio je Dalibor Kirchmayer, iz CARNeta.

U drugom dijelu se okupljenima obratio mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj AAI@EduHr te predstavio rezultate vezane uz rad i razvoj AAI@EduHr u 2015. godini te planove za 2016. godinu.

Posebno je naglasio značajan (40 %) porast broja usluga u sustavu tijekom 2015. godine. Među ostvarenim iskoracima izdvojio je unaprijeđenu redundantnost i robustnost središnjih servisa sustava AAI@EduHr te uvođenje nove, unaprijeđene politike upravljanja korisničkim lozinkama.

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ona omogućava da svi studenti, učenici u srednjim i osnovnim školama, zaposlenici u obrazovnim ustanovama visokog, srednjeg i osnovnog školstva te zaposlenici instituta, imaju i mogu aktivno koristiti svoj elektronički identitet za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima.