Objavljeni rezultati HURA Media AdEx-a o ulaganju u oglašavanje u hrvatskim medijima

Objavljeni rezultati HURA Media AdEx-a o ulaganju u oglašavanje u hrvatskim medijima
Pixsell

Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje HURA objavilo je rezultate HURA Media Advertising Expenditurea. Prema tom istraživanju oglašivači su u 2015. godini u zakup oglasnog prostora kod primarnih komunikacijskih kanala, televizija, novina, magazina, radija, postera i interneta uložili ukupno milijardu i 452 milijuna kuna. To je za 3,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu čime ulaganje u oglašavanje drugu godinu za redom bilježi porast.

Također već drugu godinu zaredom internetsko oglašavanje bilježi značajan rast i u odnosu na 2014. raslo je za čak 43,6 posto.  Porast je zabilježen i u segmentima televizijskog oglašavanja te klasičnog display oglašavanja dok je pad od 10,4 posto zabilježen u ulaganju u oglašavanje kroz tisak, čime se taj negativan trend nastavlja. Podaci za 2015. godinu pokazuju nastavak dominacije oglašavanja na televiziji u ukupnom volumenu. Televizija predvodi s udjelom od 51 posto, nakon čega slijede oglasi u tisku s 18,9 posto te internetsko oglašavanje na koje je uloženo 11,6 posto.

Rezultate je prokomentirao Božidar Abramović, član Uprave HURA-e i voditelj medijske sekcije koja je pripremala HURA Media AdEx. On je istaknuo kako ovi rezultati reflektiraju pozitivne pomake industriji za koje se nada da će se nastaviti i u budućnosti. "Povećanje investicija oglašivača iznova potvrđuje važnost oglašavanja i dodane vrijednosti koju donosi njihovim tvrtkama i poslovanju. Čak i zabilježeni pad investicija u oglašavanje u tiskovinama je dijelom posljedica povećanja ulaganja u on-line oglašavanje kod istih izdavača“, rekao je Abramović.

Inače, HURA Media AdEx je pojam koji se odnosi na potrošnju u zakup medijskog prostora u primarnim komunikacijskim kanalima i procjena je ulaganja u oglašavanje kod glavnih TV postaja, većih izdavača tiskovina i njihovih internet izdanja, radija, većih dobavljača vanjskog oglašavanja i općenito ulaganje u oglašavanje na internetu. Podaci predstavljaju procjenu neto investicije po tipu medija, a ona ne uključuje kreativu, produkciju i specijalne formate. Grafički prikaz HURA Media AdEx analize dostupan je na sljedećem linku http://hura.hr/publikacije/hura-adex/.