Obilježen Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

Obilježen Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, obilježen je ovog četvrtka, 27. travnja, u Zagrebu, a središnji događaj - okrugli stol na temu „Digitalno mi dobro stoji - važnost edukacije od najranije dobi“, organizirala je i ove godine Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao nositelj programa obilježavanja u Republici Hrvatskoj.

Događaju je u svojstvu posebnog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović nazočio doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike za zdravstvo i sport.

Nakon pozdravne riječi, koju je uputio predsjednik Vijeća HAKOM-a, dr. sc. Dražen Lučić, nazočnima se obratila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur.

Na skupu, koji je okupio neke od uspješnih poslovnih žena hrvatskog ICT sektora te renomirane stručnjakinje i predstavnice akademske zajednice, raspravljalo se o važnosti edukacije za popularizaciju ovog sektora, koja treba započeti još od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav tako i kroz različite dodatne izvannastavne aktivnosti.

Tijekom rasprave poseban naglasak je stavljen na ulogu industrije u promicanju ICT sektora među mladima te su istaknute smjernice što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) da kao svoj profesionalni poziv odaberu karijeru u ICT sektoru.

U radu okruglog stola sudjelovale su prof. dr. sc. Maja Matijašević (Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu - FER), doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu), mr. sc. Anđelka Strajher (predsjednica Uprave Megatrenda) i prof. Željka Knezović (IT konzultant u tvrtki Mobendo), a raspravljalo se o prilikama i mogućnostima koje nudi obrazovanje u ICT području, načinima poticanja i promicanja ICT-a od najranije dobi te o dobrim i lošim primjerima iz prakse.