Novi Windows 10 build donosi poboljšanu Cortanu i Edge browser

Novi Windows 10 build donosi poboljšanu Cortanu i Edge browser

Microsoft je na „svjetlo dana“ izbacio novi Technical Preview svojeg operativnog sustava Windows 10. Riječ je o Build 10158 i u njemu se mogu vidjeti neki dodaci za Cortanu, ali i za Edge Web browser. Sve skupa je zanimljivo jer ipak će se novi „univerzalni“ operativni sustav pojaviti za manje od četiri tjedna.

Što se Cortane tiče, Notebook je praktički dovršen, a sama Cortana sad može pratiti raspored zrakoplovnih linija i upozoravati korisnika s informacijama o letovima kako bi uvijek bili u toku i izbjegli kašnjenje. Također, Cortana sad ima i notifikacije za odlazak na posao ili obavijesti o vremenu kad bismo s neke lokacije trebali doći kući.

Također, Cortani možemo odsad reći da pošalje e-mail poruku jednostavom glasovnom naredbom tako što kažemo tko je primatelj poruke, zatim joj kažemo naziv poruke i samu poruku. Naravno, potrebno je govoriti engleskim jezikom - zasad.

No dok je sve to samo "poliranje" i više manje očekivano, najviše se pozornosti pridaje u ovom Build 10158 novom pregledniku. Otkako je Microsoft odustao od Internet Explorera i u travnju predstavio Edge, želja korisnika jest vidjeti jesu li uistinu krenuli prema naprijed i odustali od neuspješnog prethodnika.

Ono što se trenutno može na njemu vidjet jest novi "home button", sposobnost da napravi import sadržaja s drugih preglednika, ali i sposobnost da Start page i Tab prilagodite na sebi željen način. Tu su još i neki novitet po pitanju upravljanja lozinka i njihova čuvanja. Sve u svemu, nije mnogo, ali vidi se da Internet Explorer i Edge nemaju poveznica, što je samo po sebi odlična vijest.

Zanimljivo je i da se Microsoft oglasio po pitanju bugova. Tvrde da nema niti jednog poznatog trenutno, što je za Windows operativni sustav poprilično osvježavajuće.

Privatni korisnici više noviteta nemaju, ali organizacije koje koriste Office 365 mogu odsad testirati Cortanu integriranu u njega. Sve naredbe obavljaju se i glasovno ukoliko korisnik želi, a Cortana se može prilagoditi na način da obavještava korisnika o važnim sastancima ili poslovnim događanjima.