Novi veliki uspjeh umjetne inteligencije

Novi veliki uspjeh umjetne inteligencije
Ilustracija / Antonio Jularić

Istraživački tim koji razvija sustav umjetne inteligencije za igranje pokera DeepStack tvrdi kako je razvio prvi algoritam koji je pobijedio profesionalce u toj kartaškoj igri. Budu li potvrđene ove tvrdnje to će značiti da je umjetna inteligencija učinila još jedan veliki korak naprijed.

Za razliku od dosadašnjih uspjeha u kojima su računala pobjeđivala ljude u igrama kao što su Izazov ili Go, poker predstavlja velik napredak. Naime, ta igra svakom igraču otkriva samo dio karata koje su u igri pa od igrača, u ovom slučaju programa, zahtijeva primjenu raznih taktika, poput 'blefiranja', baziranih na asimetričnim informacijama.

DeepStack su zajednički razvili znanstvenici Sveučilišta Alberta i dvaju čeških univerziteta. Njihov rad, koji još nije prošao reviziju, dolazi u vrijeme kada je konkurentski istraživački tim  Sveučilišta Carnegie Melon najavio okršaj njihovog računalnog sustava Libratus i četvorice profesionalnih igrača pokera. U tom bi okršaju igrači trebali odigrati oko 120 tisuća dijeljenja Texas hold 'em pokera protiv Libratusa u 20 dana.

Iako oba sustava koriste sličan princip tvorci DeepStacka tvrde kako njihov softver koristi potpuno različit pristup rješavanju problem. Testiranje je trajalo iznimno dugo te je DeepStack odmjeravao snage s čak 33 profesionalna igrača od kojih je protiv svakog trebao odigrati tri tisuće partija tijekom mjesec dana. Plan je ispunjen u okršajima s 11 igrača te je ukupno odigrano gotovo 45 tisuća dijeljenja.