Novi natječaji za rad u institucijama Europske unije

Novi natječaji za rad u institucijama Europske unije
Fotolia

Nakon vala zapošljavanja hrvatskih državljana 2012. i 2013., Europski ured za odabir osoblja (European Personnel Selection Office, EPSO) objavljuje nove natječaje otvorene za sve građane EU.

Hrvatima je to nova prilika do dođu do posla u najbolje plaćenoj administraciji, da prošire horizonte radom i životom u inozemstvu, da usavrše jezične i druge kompetencije, ali i velika prilika za našu državu da se širi utjecaj Hrvatske i unutar samih institucija poput Europske komisije, Europskog parlamenta ili Vijeća.

Natječaji EPSO-a maksimalno su objektivni - prvi krug provodi se putem računala gdje kandidati rješavaju testove numeričkog, verbalnog i apstraktnog zaključivanja te situacijskog prosuđivanja, nakon čega slijedi testiranje najuspješnijih u centru za procjenu.

Prednost natječaja je i da se na njih mogu prijavljivati SVI kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete, dakle nema nikakvih ograničenja s obzirom na godine.

Administracije država članica sustavno, najčešće putem tijela državne uprave, organiziraju pripremu potencijalnih kandidata za natječaj. Zapošljavanje državljana ima strateško značenje jer i službenici u institucijama EU-a na neki način predstavljaju svoje matične države i tako šire utjecaj pojedinih država unutar institucija. Iako zaposlenici institucija poput Europske komisije zastupaju interese Unijeu cjelini, kroz njih se stvara slika o državama članicama i širi se njihov utjecaj.

Zato primjerice Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke organizira i sufinancira pripremne radionice kroz koje se potencijalni kandidati pripremaju za selekcijski postupak EPSO-a. Nakon što najuspješniji kandidati dođu na tzv. rezervnu listu (s koje se zapošljavaju na konkretnim radnim mjestima unutar razdoblja od otprilike godinu dana), kandidati dobivaju privremeni angažman na poslovima unutar njemačke administracije kako bi se što bolje upoznali sa sustavom njemačke državne uprave, kako bi ostvarili kontakte i poznanstva koja će možda svima biti od koristi nakon njihovog zapošljavanja u tijelima Europske unije.

S obzirom na značajnu konkurenciju na pojedinim natječajima, kvalitetna priprema znatno podiže šanse na selekcijskom postupku. I u Hrvatskoj se provode pripremne radionice. Velik broj radionica za državne službenike organiziralo je u proteklih nekoliko godina Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Veleposlanstvom Republike Francuske, ali se organiziraju i radionice otvorenog tipa koje provodi Projectus grupa d.o.o.

Stručnjaci Projectus grupe imaju veliko iskustvo u provođenju radionica. I sami su uspješno sudjelovali na natječajima te svoje iskustvo žele podijeliti s potencijalnim kandidatima kroz kvalitetno pripremljene radionice. Sljedeća radionica za trenutno otvoreni natječaj za administratore održat će se 5. travnja u Zagrebu.

Informacije o zapošljavanju u institucijama EU i radionicama dostupne su na www.projectus-grupa.hr/eu-karijera i www.facebook.com/eukarijera.