Nove prilike za razvoj slavonske Silicijske doline

Nove prilike za razvoj slavonske Silicijske doline
Shutterstock

22. CISEx Friday treće je izdanje tog događaja održano u Osijeku, prvo nakon gotovo dvije godine. Ovaj put u publici je bilo nekoliko novih lica, ali i predstavnika par mladih tvrtki koje su od posljednjeg druženja udruge Hrvatske nezavisnih izvoznika softwarea nastale na obali Drave. Inače, veza Osijeka i CISEx Fridaya je vrlo znakovita. Naime, prvi CISEx Friday na istoku Hrvatske bio je povod osnivanju tadašnje inicijative Osijek Software City, danas udruge koja je postala sinonim za uspješan razvoj softverske scene u manjim sredinama, ali i primjer za slična okupljanja u drugim gradovima u regiji.

O konkretnom djelovanju i brojkama vezanim uz CISEx govorio je član Upravnog odbora udruge Milan Puvača, domaćin 22. redovitog okupljanja. On je nazočne ukratko upoznao s dosadašnjim radom CISExa, kao i s činjenicom da udruga sada broji 188 tvrtki članica koje imaju preko 3.000 zaposlenika i ostvaruju više od milijarde i pol kuna prihoda. U nastavku je tajnik Osijek Software Citya Bela Ikotić izvijestio o prošlog vikenda održanom Mini Maker Faireu. Uz 60-ak izlagača, 11 tematskih radionica te četiri predavanja posebno je istaknuo velik broj mališana koji su sudjelovali u pripremljenim programima. On je dodao kako je taj događaj u potpunosti opravdao očekivanja budući da je kroz Elektrotehničku i prometnu školu Osijek toga dana prošlo oko 1.500 posjetitelja. Predstavnici #labOS hacklaba, suorganizatora Mini Maker Fairea, iskoristili su ovu priliku kako bi se predstavili okupljenima i također prenijeli svoje dojmove s tog događaja.

Podosta je o najmlađima i njihovom radu govorio Tomislav Jakopec s osječkog Sveučilišta, inače i član Osijek Software Citya. On je poznat upravo po radu s mladima i animiranju djece za ulazak u svijet tehnologije, a sve u svrhu suradnje visokoobrazovnog sustava i gospodarstva. Također se osvrnuvši na Mini Maker Faire Jakopec je prenio iskustva s Lego Mindstorms radionice na kojoj su klinci pokazali puno kreativnosti. Pojasnio je kako se te radionice već neko vrijeme provode u osnovnim školama te da nedostaje kompleta kako bi veći broj djece mogao stvarati. Poželio je da CISEx, za početak, pomogne s dva kompleta za što su se u samo par minuta javile dvije tvrtke i tako brzo i učinkovito riješile nedostatak.

Predsjednica Upravnog odbora CISEXa Tajana Barančić okupljenima je ukratko predstavila natječaje koji su u tijeku, a koji bi mogli biti zanimljivi softverašima. Svjesna kako u kratkom vremenu ne može previše toga približiti nazočnima, najavila je skoro održavanje radionica na kojima će zainteresirani moći doznati puno više informacija. U razgovoru za ICT Business istaknula je kako je već dugo vremena u CISExu te da ne osjeća da se išta puno promijenilo njezinim dolaskom na čelo udruge. Dodala je kako joj je drago što je CISEx Friday ponovno u Osijeku, gradu u kojem se po pitanju softwarea puno toga događa i koji zaslužuje punu pažnju. Ujedno je najavila kako će se 10. lipnja CISEx Friday održati i u Splitu, a u jesen se ponovno planiraju tri Fridaya na relaciji Zagreb - Osijek - Split.