Nova USB 3.2 specifikacija će udvostručiti brzine prijenosa podataka

Nova USB 3.2 specifikacija će udvostručiti brzine prijenosa podataka
Pixabay

Tehnologija koju predstavlja USB 3.0 Promoter Group, a sastavljaju je HP, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, STMicroelectronics, i Texas Instruments predstavljena je od strane Applea još 2012. godine, ali sve do 2014. i pojave ove grupe velikih kompanija nije imala širu namjenu, niti je nudila toliku brzinu i energiju. Zato se Apple i priključio pa sudjeluje u samom razvoju.

Priča se pokazala vrlo uspješnom i stigla do USB 3.2, koji će kroz USB Type-C nuditi brzine prijenosa od pet do deset gigabita u sekundi (Gbps). To znači da je moguće više rješenja i sve ovisi o "domaćinu" i uređaju, odnosno, tome koliku brzinu podržavaju kroz dvije "trake" na kojima se ona odvija. Dakle, brzina će biti za dvostruko poboljšana nego kod trenutnih USB-C kablova.

Ali, to ne znači da se 10 Gbps ipak može dosegnuti kod samog prijenosa podataka, to znači da je podrška namijenjena za tolike brzine. Primjerice, USB 3.2 "domaćin" spojen na USB 3.2 uređaj za pohranu prenosit će podatke brzinom od 2 Gbps kroz USB-C kabl licenciran za USB Superspeed 10Gbps USB 3.1. To znači da postoji i podrška za stariji standard, s tim da će se i na taj način nuditi veća brzina prijenosa.

"Kad smo predstavili USB Type-C, u startu smo imali namjeru da omogućava veće brzine prijenosa podataka kako će dolaziti novija generacija USB 3.0. A to je tako i sad s USB 3.2, rekao je predsjednik Promoter Group Brad Saunders.

Datum pojave novog standarda na tržište još je nepoznat, ali sigurno će stići ove godine, što znači da bi dogodine trebao imati širu namjenu i korist.

Također, to još nije razina Thunderbolta koji obavlja prijenos podataka brzinom od 40 Gbps, ali riječ je o skupljoj tehnologiji, koja zahtijeva posebne čipove "na obje strane" i zato USB ima prednost - cijena, dostupnost, jednostavnost, šira namjena. Uostalom, ne znači to "u" u USB bez razloga "universal" (hrv., univerzalno)...