Nova uredba o snimanju iz zraka

Nova uredba o snimanju iz zraka
Shutterstock

U vrijeme kada svi govore o dronovima, letenju i snimanju iz zraka, kada je broj letjelica sve veći i kada mnogi lete bez ikakvih dozvola Vlada RH donijela je na svojoj posljednjoj sjednici novu Uredbu o snimanju iz zraka kojom se ovlašćuje Državna geodetska uprava za nastavak kontrole izdavanja dozvola za snimanje kao što je to i dosad bio slučaj uz neka pojašnjenja i poboljšanja.

Među ostalim uređuju se i dodaju neka pravila koja su postojala i do sada kada je riječ o letenju bespilotnim letjelicama odnosno dronovima, no mnoge su stvari ostale nejasne i nedorečene prije svega u segmentu snimanja iz zraka kada se snimanja događaju bez mogućnosti planiranja primjerice kao u slučaju zanimljivih novinarskih tema bez obzira je liriječ o videu ili fotografijama. Naime, potrebno je prema Uredbi dobiti dopuštenje za snimanje unaprijed na točno određenoj lokaciji i nakon snimanja dati snimke na pregled. Kada je riječ o nekom novinarskom događanju takva praksa jer ipak traje i nekoliko dana jednostavno je nemoguća.

Ipak treba pojasniti da se ova Uredba ne odnosi na pravilnik koji je donijela Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo koji određuje uvjete registracije i dopuštenja za letenje, već je ovdje riječ o dijelu koji određuje samo snimanje bez obzira na tip letjelice i način snimanja.

Nova Uredba o snimanju iz zraka posljedica je donošenja prije tri godine novog Zakona o obrani i sada je promijenjeno da se više ne izdaje Odobrenje za razvijanje zračnih snimaka i snimanje iz zraka već se izdaje Odobrenje za snimanje iz zraka. Uz to sada se objedinjuje odobrenje jer dosad su se izdavala posebna odobrenja za umnožavanje, objavljivanje snimki kao i iznošenje snimki izvan Hrvatske.

Za snimanje zaštićenih dijelova prirode odnosno nacionalnih parkova, parkova prirode i rezervata prije dobivanja odobrenja od stane Državne geodetske uprave potrebna je dopuštenje upravitelja tih područja. Inače se za takva snimanja plaća posebna naknada nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Kada je pak riječ o snimanju industrijskih, gospodarskih, poljoprivrednih lokacija i građevina za potrebe vlasnika odnosno korisnika lokacije i građevine moguće je sustavima bespilotnih letjelica to snimati bez odobrenja ako se snimanje obavlja unutar navedene lokacije i građevine u svrhu stanja izgrađenosti, oštećenosti odnosno zaštite.

 

Uredbu o snimanju iz zraka možete pronaći ovdje.