Nova tehnologija zamjenjuje cijepljenje kakvo smo poznavali

Nova tehnologija zamjenjuje cijepljenje kakvo smo poznavali
Fotolia

Sigurno nikome od vas nije bilo drago kada ste se morali cijepiti te ste ugledali iglu. Možda ste pali u nesvijest, vrištali ili se ukipili od straha. Ok, ima među nama sigurno heroja koji se ne boje igle, ali ne bi vjerovali da i „mrge“ od ljudi imaju fobiju od te male „ubojite“ stvari.

Međutim, možda je našim strahovima i patnjama došao kraj - nova tehnologija koja se temelji na mikroiglama i topivom materijalu (patch) trebala bi eliminirati cijepljenje kakvo smo do sada poznavali. Nova cjepiva bi se sastojala od malih flastera, a isporuka cjepiva bi trebala biti puno učinkovitija i jeftinija nego do sada. Kao što smo već naglasili, nova tehnologija bi se sastojala od topivog materijala koji bi se rastopio kada se stavi na kožu.

U ovom trenutku, većina cjepiva ubrizgava se u kožu ili u mišiće. No, to zahtijeva stručno osoblje koje je skupo. A što ako nas cijepe osobe koje i nisu baš stručne....hmmm...da, znate i sami što se može sve dogoditi - rane, infekcije itd. Rađeni su i testovi u vezi ove nove tehnologije i rezultati su i više nego dobri. Nitko od testiranih pacijenata nije imao negativnu reakciju.

"Bili smo uzbuđeni kada smo vidjeli kako je naša nova tehnologija jednako učinkovita kao „obične“ igle, a u nekim slučajevima čak je i učinkovitija.“, istaknuo je profesor Nakagawa sa Sveučilišta Osaka, jedan od autora studije.

Bilo je i prije pokušaja da se razviju „mikroigle“, no znanstvenici su se morali osloniti na silicij ili metal. Nažalost, taj proces nije bio siguran i pacijenti su imali ožiljke.

Ova nova tehnologija se topi i iza sebe ne ostavlja ništa. Rezultati ispitivanja prikazali su se u radu „Clinical study and stability assessment of a novel transcutaneous influenza vaccination using a dissolving microneedle patch“.