Nova Qualcommova tehnologija značajno će poboljšati kamere na Android uređajima

Nova Qualcommova tehnologija značajno će poboljšati kamere na Android uređajima
Ilustracija

Američki Qualcomm izazvao je mnogo pažnje posljednjim najavama, koje se tiču kamera na pametnim telefonima s Android operativnim sustavom. Kad tako jaka kompanija, specijalizirana za procesore i čipove koji ih sačinjavaju, želi poboljšati tako popularan i bitan segment pametnih telefona, onda uzbuđenja jesu normalna i očekivana.

Konkretnije, Qualcomm je najavio širenje svog postojećeg Spectra Module Programa, kojim će se omogućiti pametnim telefonima korištenje viših rezolucija, više dubine za senzore i bolju biometriju općenito. Sve to rezultirat će kamerama koje probijaju granice, što bi svi zaljubljenici u fotografiranje korištenjem pametnih telefona objeručke prihvatili.

Zanimljivost je i to što Qualcomm koristi istu tehnologiju koju koristi u Snapdragon čipovima, što garantira napredak. Točnije, riječ je o Spectra IPS (image signal processors) tehnologiji i uskoro bi mogla biti sastavni dio svakog SoC-a (System on a Chip).

Ukoliko ova kompliciranija objašnjenja nisu dovoljna, jednostavnije je reći da Galaxy S8 i S8+ ima tako dobre fotografije upravo zahvaljujući Spectra ISP. Dakle, svjedočit ćemo dodatnim poboljšanjima po pitanju ove tehnologije, posebno sad kad se Qualcomm posebno koncentrirao na nju.

Također, sastavni dio nove tehnologije jest sposobnost učenja, kojom će fotografije biti još i bolje jer će uređaj znati unaprijed na što se koncentrirati, što zanemariti, oko čega se potruditi...

Nije ni to sve, uz novu arhitekturu, moćniju nego išta čemu smo imali prilike svjedočiti kroz povijest "pametne telefonije", bit će moguće lakše pokretati sadržaj virtualne stvarnosti (VR). Ako ni to nije dosta, Qualcomm će omogućiti skeniranje šarenice oka i dva modula za dublje skeniranje - jedan pasivan i jedan aktivan.