Nokia se vraća na tržište pametnih telefona

Nokia se vraća na tržište pametnih telefona

Dašak nostalgije osjeti se u zraku kad govorimo o mobilnim uređajima jer uskoro ćemo na tržištu ponovno moći kupovati Nokiju! Microsoft je prodao prava na brand kompaniji HMD za 350 milijuna američkih dolara i sad je sve na novom vlasniku. Možda i uspije nešto konkretno napraviti.

Naime, HMD čine bivši zaposlenici Nokije, i to oni koji su u toj finskoj kompaniji radili na njenom vrhuncu, kad je vrijedila nevjerojatnih 300 milijardi dolara! No u svemu će im pomoći Foxconn, kineska kompanija koja proizvodi i iPhone pametne telefone.

Uostalom, Foxconn je već prošle godine radio Android N1 tablet za Nokiju i nagađalo će da će vrlo skoro proizvoditi i mobilne uređaje, no to se cijelo vrijeme nijekalo, valjda da bi se izbjegli eventualni pravni problemi zbog odnosa s Microsoftom. Sad tog problema nema i Nokia se može vratiti na tržište. Teško da će biti kao u vrijeme modela 3310, koji je osvojio cijeli svijet i postavio Nokiju na pijedestal, ali određeni udio na tržištu svakako mogu ostvariti.

I treba znati, pametne telefone Nokia neće proizvoditi, barem ne zasad. Ova prodaja odnosila se isključivo na "glupe telefone", kako se trenutno naziva mobilne uređaje kakve smo poznavali prije više od deset godina. Ali to je samo početak, iz HMD-a naglašavaju da će u dogledno vrijeme krenuti s proizvodnjom pametnih telefona te se pokušati snažno nametnuti na tržištu, a hoće li uspjeti, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju, na račun nostalgije bi svakako mogli ostvariti ponešto uspjeha, ali to je svakako kratkog daha, "glupi telefoni" danas više nemaju širu komercijalnu vrijednost.

A što se same Nokije kao kompanije tiče, nemaju probleme. Zapošljavaju stotinu tisuća radnika diljem svijeta, u travnju prošle godine preuzeli su 79 posto francuske telekomunikacijske kompanije Alcatel-Lucent za 16,6 milijardi dolara i nastavili snažno djelovati u na broadband tržištu, gdje se žestoko bore s Ericssonom i Huaweijem kao glavnim konkurentima.