Nevjerojatno medicinsko otkriće - 3D tisak može se koristiti za regeneraciju živaca

Nevjerojatno medicinsko otkriće - 3D tisak može se koristiti za regeneraciju živaca
Fotolia

Znatno oštećeno živčano tkivo može dovesti do niza ozbiljnih problema i medicinskih stanja, uključujući i paralizu, navode medicinski udžbenici i priručnici. Mnogi znanstvenici već proučavaju načine kako da riješe taj problem te je tim istraživača sa Sveučilišta u Minnesoti, Virginia Tech, Sveučilišta u Marylandu, Sveučilišta Princeton i Sveučilišta Johns Hopkins došao do sljedećeg zaključka - 3D tisak može se koristiti za regeneraciju živaca.

Tehnologija koja je razvijena omogućuje da se živčano tkivo obnovi 10 do 12 tjedana nakon što je napravljen 3D model. Znanstvenici skeniraju bedreni živac od štakora i stvaraju 3D model koji bi kasnije trebao olakšati ponovni rast živčanog tkiva kod čovjeka.

Trenutno se rade opsežna istraživanja prije nego što bi ova tehnologija trebala u potpunosti profunkcionirati. Važno je pravilno mapirati ljudski živčani sustav jer u ovom trenutku tehnologija 3D tiska može se koristiti samo kroz jedan dan u smislu vraćanje funkcije živaca kod ljudi.

Jasno je kako predstoji još mnogo istraživanja i pokusa da bi ovaj koncept zaživio na pravi način, no očito je kako 3 D tisak može puno toga napraviti za ljudski život. Zamislimo samo kako u bolnicama imamo 3D skener i pisač za stvaranje živaca koji zatim vraćaju funkciju živaca, pita se voditelj istraživanja i profesor strojarstva Michael McAlpine sa Sveučilišta u Minnesoti.

Medicina je svakako zainteresirana za 3D tehnologiju i nije mala stvar kada se tolika Sveučilišta udružuju kako bi pronašli rješenja za regeneraciju živaca. Prvi koraci su najvažniji, a to je ono što je u ovom trenutku najvažnije.