Nemamo se razloga bojati robota - ili možda ipak?

Nemamo se razloga bojati robota - ili možda ipak?
Shutterstock

Nemamo se razloga bojati robota - istina ili možda baš i nije tako. Naime, veliki umovi današnjice tvrde kako se trebamo bojati inteligentnih strojeva i umjetne inteligencije. Elon Musk i Stephen Hawking ističu kako umjetna inteligencija svojom sposobnošću može porobiti čovječanstvo te je prijetnja budućnosti čovječanstva.

Međutim, neki filozofi i akademici kao što je profesor filozofije i etike na Sveučilištu Oxford,  Luciano Floridi, nisu pretjerano uzbuđeni prognozama Muska i Hawkinga. Profesor Luciano Floridi je za Financial Times napisao kako računala nisu egzistencijalna prijetnja čovječanstvu te da se radi o proizvodima koji su bez razumijevanja, bez svijesti, bez intuicije. Računala ne posjeduju autonomni mentalni život, nedostaje im inteligencija miša, navodi profesor.

„Problem su ljudi, a ne računala“., piše Luciano Floridi.

No, ljudi koji dobro poznaju umjetnu inteligenciju nisu baš sigurni u ove profesorove tvrdnje. Naprimjer, Musk i Hawking se najviše boje da bi tehnologija mogla omogućiti pametnim strojevima da misle za sebe. Jan Tallinn, estonski suosnivač Skypea i Kazaa, osnovao je The Centre for the Study of Existential Risk na Sveučilištu u Cambridgeu kako bi umjetna inteligencija bila pod nadzorom. Kada su ga pitali zbog čega to radi - odgovorio je sljedeće:

„Stalo mi je zbog moje djece“.

Profesor Luciano Floridi još navodi kako su njegove teze točne i zbog neuspjeha računala da prođu slavni Turingov test. No, neki ističu kako bi računala mogla proći taj test negdje oko 2018. Hawking i Musk nisu baš toliko sigurni da će se to dogoditi tako brzo.....ali pozivaju na oprez.