Ne baš dobra 2017. godina za Uber

Ne baš dobra 2017. godina za Uber
Antonio Jularić

Uber neće po dobrome pamtiti 2017. godinu jer zabilježio je gubitke koji su kulminirali u trećem kvartalu, kad su prema dostupnim podacima dosegnuli skoro 1,5 milijardi američkih dolara! Posljedica je to brojnih sukoba na sudovima diljem svijeta, koji su potrebni da bi bezbrižno poslovao na pojedinim tržištima, ali takvi napori moraju uzeti danak.

Iako sama kompanija to nije potvrdila, Bloomberg navodi da su prihodi bili 9,71 milijardi dolara, što je izniman rezultat. Primjerice, u trećem kvartalu prošle godine bili su na 5,39 milijardi.

Ali zato je prošle godine prihod bio na 1,67 milijardi, a ove na 2,01 milijarde. Gubici su i prošle godine bili iznimni, 910 milijuna dolara, ali ove su na 1,46 milijardi i to je zabrinjavajuće, posebno investitorima.

Sve to izgubiti u samo tri mjeseca stvarno nije poticajno i lideri kompanije morat će sjesti za stol te jako dobro razmisliti što i kako dalje jer na ovaj način se baš i ne može poslovati. Uber više nije neka nova kompanija o kojoj se malo toga zna pa postoji strpljenje. Već je etablirana, prepoznatljiva i vrijeme je da počne donositi zaradu.

Izgubili su i na Europskom sudu gdje su proglašeni prijevozničkom kompanijom te sada se moraju prilagoditi u dijelu svog poslovanja, Povlače se iz nekih EU gradova, dok su u nekima morali pristati na gradske uvjete i u uvrstiti i redovni taksi u svoj sustav kao što je to primjerice u Berlinu. U Hrvatskoj su protiv Ubera protestirali taksisti zbog čega su neki veliki propagatori librealnih ideja urlali na taksiste jer što oni hoće oni ne valjaju. Ali su zaboravili onu ključnu liberalnu ideju sva prava za sve ista i onda tko je bolji neka pobijedi. Tako da sad dok čekamo novi zakon ti isti su malo utihnulii gle čuda zaboravili napadati Europski sud zboog odluke o Uberu.

U svakom slučaju pogledajte kako Uber zarađuje i troši novac.