NASTAVAK SKANDALA: KBC Sestre Milosrdnice ostao bez bolničkog informacijskog sustava - sve je u raspadu

NASTAVAK SKANDALA: KBC Sestre Milosrdnice ostao bez bolničkog informacijskog sustava - sve je u raspadu
Fotolia

Iako još uvijek nema službene potvrde, jer odgovori s KBC Sestre Milosrdnice nisu stigli, kao niti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te resornog ministarstva, jedan od najvećih domaćih kliničkih bolničkih centara je „pao u informatičku blokadu“. Potvrđeno nam je to iz nekoliko neovisnih izvora, a sve je to rezultat javnog natječaja za nabavku bolničkog informacijskog sustava u kojem je Cuspis bio pobjednik i koji je sada doslovno izbačen.

Prema dostupnim informacijama ovog tjedna Cuspisu je otkazan ugovor, a onda su počeli problemi i otkazivanje dijela po dijela bolničkog informacijskog sustava (BIS), a to se odnosi i na centralno naručivanje. ICTbusiness.info je na ovakav razvoj događaja nekoliko puta dosad upozoravao prije svega jer BIS donosno Bolnički Informacijski Sustav nimalo nije jednostavan, a kamoli rješenje s kojim se može igrati.

Podsjetimo, KBC Sestre Milosrdnice je nastao spajanjem KB Sestre Milosrdnice, Instituta za tumore, Klinika za traumatologiju (Trauma Draškovićeva) i Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva). Onda je radi problema u integraciji Klinike za dječje bolesti Zagreb ponovno izdvojena u zasebnu instituciju jer je jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj i integracija u KBC Sestre Milosrdnice ne donosi ništa pozitivno.

I tada kod integracije raste potreba informatizacije i jedinstvenog BIS-a. Pokušava se nametnuti internim igrama rješenje koje je radilo na KB Sveti Duh dr. Vedrana Ostojića koji je to rješenje poklonio bolnici u kojoj radi i onda kroz tvrtku Astramedika naplaćivao milijuna kuna održavanja. To je izašlo van kada se u dijelu jednog konzorcija javio upravo na ovaj natječaj i to s HT-om. Pritom rješenje dr. Vedrana Ostojića ne zadovoljava nikakve standarde.

Cuspis se javio na natječaj i pobijedio najnižom cijenom, sa svojim web rješenjem za koje u KBC Osijek, gdje sličan sustav radi, kažu da je dobar. Bilo kako bilo sada je Cuspis doslovno izbačen s KBC Sestre Milosrdnice, no to je dovelo do problema s funkcioniranjem KBC-a tvrde naši unutarbolnički izvori.

Kako biste shvatili u potpunosti problematiku pogledajte svakako „SKANDAL U NASTAVCIMA: Propast BIS-a na KBC Sestre Milosrdnice“ jer to je ključ koji je doveo do sadašnjeg stanja na KBC Sestre Milosrdnice, a u nastavku cijelu kronologiju.

KRONOLOGIJA:

DEMANTI: Cuspis preko odvjetničkog ureda

SKANDAL U NASTAVCIMA: Propast BIS-a na KBC Sestre Milosrdnice

Korupcijski IT hattrick na Sv.Duhu, preljeva se na KBC Sestre Milosrdnice

Penal u šesnaestercu KB Sv. Duha - novi detalji malverzacijske hobotnice

Kada se liječnici zaigraju informatičara

Novo namještanje natječaja na KBC Sestre Milosrdnice

Nabava nabavlja, a informatika se zabavlja

NAMJEŠTALJKA: Bolnica Sv. Duh opet preferira vlastitog liječnika

KOMENTAR: Ljudi zar je to moguće?