Nastavak rasta neto plaće

Nastavak rasta neto plaće

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, u rujnu je zabilježen pad plaća na mjesečnoj uz njihov rast na godišnjoj razini. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za rujan ove godine iznosila 5.640 kuna, što je 72 kune ili 1,3 posto manje nego u prethodnome mjesecu, a 198 kuna ili 3,6 posto više nego u tom mjesecu prošle godine. Istodobno je prosječna bruto plaća iznosila 7.945 kuna, što je 113 kuna ili 1,4 posto manje nego u kolovozu. Na godišnjoj je razini bruto plaća porasla za 125 kuna ili za 1,6 posto.

Pri padu potrošačkih cijena za 0,8 posto na godišnjoj razini, ostvaren je visok realan rast neto (4,5 posto) i bruto plaće (2,4 posto), što spada među najviša ostvarenja od prosinca 2008. godine. Time se nastavlja kontinuitet realnog rasta bruto plaće na godišnjoj razini koji se proteže od lipnja prošle godine te kontinuitet realnog rasta neto plaće (od prosinca prošle godine), uz činjenicu da je rast neto plaće znatno izraženiji zbog urađenih promjena u oporezivanju dohotka koje se primjenjuju u ovoj godini.

Kontinuitet rasta plaća uz znatno višu dinamiku rasta neto plaće rezultirao je i međugodišnjim rastom prosječne plaće u prvih devet mjeseci ove godine. Tako je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom isplaćena u prvih devet mjeseci ove godine bila 97 kuna ili 1,2 posto viša nego u istom razdoblju prošle godine, dok je istodobno prosječna neto plaća porasla za 184 kune ili za 3,3 posto. Više nego dvostruko brži rast neto plaće omogućio je povećanu potrošnju stanovništva s pozitivnim utjecajem na kretanje gospodarske aktivnosti.

U odnosu na slične zemlje, i u rujnu je zadržana situacija u kojoj Hrvatska (1.049 eura) i  Slovenija (1.522 eura) bilježe prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura. Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća u Poljskoj iznosila 963 eura, u Mađarskoj 771 euro, u Crnoj Gori 720 eura, u Bosni i Hercegovini 658 eura, u Srbiji 503 eura te u Bugarskoj 452 eura.

U nastavku godine ne očekujemo promjene u tendencijama kretanja plaća, što znači da će se do prosinca zadržati povoljnije kretanje neto plaće u odnosu na bruto plaću kao rezultat promjena u oporezivanju dohotka. Međutim, u prosincu će se izgubiti bazni utjecaj promjena u porezu na dohodak, što će rezultirati ujednačenijom dinamikom kretanja bruto i neto plaća do eventualnih novih izmjena u sustavu poreza i doprinosa.