Nasilne video igre mogu biti povezane s agresivnim ponašanjem

Nasilne video igre mogu biti povezane s agresivnim ponašanjem
Fotolia

Psiholozi su potvrdili kako igranje nasilnih video igara može biti povezano sa agresivnim ponašanjem. Desetljeća istraživanja napokon su dokazala kako izloženost nasilnim video igrama je faktor rizika za povećanu agresiju.

Također, potvrdilo se kako da postoji dovoljno dokaza da se zaključi da utjecaj igara poput Call of Duty i Grand Theft Auto dovodi ili je dovelo do kaznenih djela. American Psychological Association (APA) objavilo je izvješće gdje tvrdi sljedeće:

Istraživanje pokazuje konzistentan odnos između nasilne uporabe video igara i povećanja agresivnog ponašanja, agresivnih spoznaja i agresivnog utjecaja. Smanjuje se empatija i osjetljivost na agresiju. Nasilne video igre su jedan od faktora rizika, to je sasvim sigurno.“

Ističe se kako roditelji trebaju preuzeti kontrolu nad svojom djecom i količinom nasilja s kojom se djeca suočavaju u video igrama. Radna skupina koja je provela istraživanje, pregledala je više od 300 studija o nasilnim video igrama objavljenih između 2005. i 2013. godine.

Dugo su se vodile rasprave o tome da li nasilne video igre imaju utjecaje na mlade ljude u smislu agresivnog ponašanja, a stavovi su bili vrlo podijeljeni. Čini se kako sada ipak imamo znanstvene dokaze koji potvrđuju da treba djeci maknuti nasilne video igre i zabraniti im igranje igara koje su vrlo nasilne.

Znamo kako zabrana ne rješava stvar, no izgleda kako je to u ovom trenutku jedino najbolje rješenje...ako ne želite da vam se dijete pretvori u kriminalca...