Napredak cache memorije omogućit će još brže procesore

Napredak cache memorije omogućit će još brže procesore
Fotolia

Virtualno svaki centralni procesor u našim uređajima koristi setove redova priručne (eng., cache) memorije kako bi ubrzao obrađivanje podataka. Problem je što to nije učinkovito koliko bi moglo biti da se sve skupa izvede na adekvatan način. A to toga su možda stigli na prestižnom američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Napravili su poseban cache sustav pod imenom Jenga, koji stvara nove cache strukture tijekom obavljanja procesa te na taj način uspijeva optimizirati specifičnu aplikaciju na bolji način no išta prije. Jer, Jenga izračunima otkriva gdje ima slobodnog prostora za pohranu podataka u svakom trenutku pa se time cijeli proces obavljanja procesa ubrzava. I to za otprilike 30 posto uz korištenje 85 posto manje energije!

Sve to zvuči sjajno jer i jest. Ali u teoriji... Jenga je još uvijek samo simulacija te će trebati neko vrijeme da bismo ju vidjeli na komercijalnom tržištu. Odnosno, u svakodnevnoj primjeni. Nije ni to sve, simulacija se odvila na procesoru s 36 jezgri te se prema tome obavio kompletni izračun svih prednosti koje donosi Jenga. Dakle, još uvijek je za procesore s, primjerice, "samo" osam jezgri Jenga beskorisna.

Ali, lijepo je vidjeti da se ipak situacija pomiče prema naprijed, da se konstantno radi na poboljšanjima i jasno je da s vremenom do njih mora doći. Možda baš Jenga bude predvodnik promjena na bolje, tko zna... Ako ništa, na saznanjima koja je donio MIT, ostali bi mogli imati temelje koji će poslužiti za razvoj novih i naprednijih tehnologija.

Jer, sad se već zna što jest moguće, jedino što se ne zna kako u praksi omogućiti sve prednosti koje se nude uz manje jezgri i procesore slabijih performansi od "čudovišta" na kojem se Jenga testirala te predočila javnosti.

Stoga, Jenga je korak prema naprijed, kako god se okrenula cijela priča!