Najveći svjetski solarni pogon donosi snage za više od milijuna domova

Najveći svjetski solarni pogon donosi snage za više od milijuna domova
Shutterstock

Solarna energija očito nije neko adekvatno rješenje za baš svako mjesto na Zemlji, no ako u to ubrojimo regije koje se sastoje od pustinje, onda priča poprima drugačiji karakter. Takav je slučaj s Noor Concentrated Solar Power koja je upravo uključen u Maroku, te da se očekuje da će proizvoditi dovoljno energije kako bi se zadovoljile potrebe 1,1 milijuna ljudi do 2018. godine.

Kompleks koristi koncentriranu sunčevu energiju koja se može pohraniti za buduću uporabu prilikom noći i oblačnih dana. Upravo sada ima instalirani kapacitet od 160 megavata (MW), ali se očekuje kako će u dvije godine kapacitet biti proširen na više od 500 MW.

Climate Investment Funds procjenjuje kako će doći do smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 760.000 tona godišnje, što bi moglo dovesti do procijenjenih smanjenja od preko 17,5 milijuna tona emisija ugljičnog dioksida u narednih 25 godina.

To je vrlo bitno za Maroko jer upravo sada 97 posto energije dolazi iz uvoza fosilnih goriva. Cilj Maroka je da imaju 42 posto svoje energije koja dolazi iz obnovljivih izvora do 2020. godine.