Najtanja žarulja bit će od grafena

Najtanja žarulja bit će od grafena

Možemo se već sada polako oprostiti od LED žarulja jer nam stiže nova tehnologija koja je će po svemu sudeći zamijeniti sadašnje žarulje. Naime, prema znanstvenicima sa Sveučilišta Columbia naša rasvjeta bit će napravljena od ugljika.

Treba naglasiti kako sama žarulja ima vlakna u obliku LED-a, a znanstvenici ističu kako su vlakna obložena grafenom, materijalom koji je debljine jednog atoma. Također, grafen je oko 200 puta jači nego što je to, naprimjer, čelik.

Njegove karakteristike su fleksibilnost, vodljivost, a sama žarulja je jeftinija i svjetlija. Prema ovim značajkama jasno je zašto se grafen vidi u budućnosti kao materijal pred kojim LED žarulje nemaju šanse.

Ova mogućnost oko upotrebe grafena u tehnologiji žarulja mogla bi biti ključ za razvoj fotonskih procesora koji su mnogo brži od konvencionalnih čipova. Za otkriće grafena zaslužni su znanstvenici iz Manchestera Andre Geim i Konstantin Novoselov, koji su ga otkrili 2004. godine.

Oni su za svoje otkriće nagrađeni Nobelovom nagradom iz fizike 2010. godine. Možda ni oni sami nisu svjesni kakvo su nam otkriće podarili, a da su svojim otkrićem zadužili čovječanstvo, to je sasvim sigurno.