Najpopularniji i najbolje plaćeni programski jezici

Najpopularniji i najbolje plaćeni programski jezici
DepositPhotos

Stack Overflow objavio je godišnju anketu o popularnosti programskih jezika, onima uz koje se najviše može zaraditi i koje stotinu tisuća ispitanih developera najviše preferiraju. Zanimljivo, većina njih istaknula je Kotlin i Mozillin Rust.

Također, ovo je prvi put da se Kotlin nalazi na listi, ali zato što je prošle godine taj programski jezik dobio potpunu podršku Googlea za njegov Android Studio. Rezultat je takav da Kotlin bilježi najbrži rast nakon Appleovog Swifta, namijenjenog za iOS i macOS.

Ostali preferirani programski jezici su očekivano Python, TypeScript, Go, spomenuti Swift, JavaScript, C#, F# i Clojure. Najomraženiji programski jezici su pak Visual Basic 6, Cobol, CoffeeScript, VB.NET i VBA.

Ali, kad se govori o popularnosti, što se odnosi na najprisutnije programske jezike u developerskom svijetu, na samom je vrhu JavaScript. Slijede odmah HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, i PHP. Python je pak jedan od najbrže rastućih kad se radi o popularnosti.

Kad je pak riječ o zaradi, u Sjedinjenim Američkim Državama oni developeri koji rade s  Erlan, Scala, Ocaml, Clojure, Go, Groovy i Objective-C zarađuju godišnje između 110 i 115 tisuća dolara. Na svjetskoj razini, najviše se zarađuje radom s F#. Inače, u SAD-u je prosječna plaća developera stotinu tisuća dolara, na razini cijelog svijeta je 55 tisuća dolara.

Odmah iza američkih prilika su one u Švicarskoj i Izraelu, gdje developeri zarađuju oko 90 tisuća dolara godišnje. U Velikoj Britaniji i Njemačkoj prosječne su plaće za developere pak na 60 tisuća dolara. Više nego jasno se po tome vidi da SAD najviše vrednuje developere.

Kad se pak gleda kojeg su spola developeri, njih 92 posto u anketi su muškarci, a osam posto žene. U SAD-u je pak devet posto žena, što potvrđuje da ih u ovoj branši još uvijek nema idealan broj.