Najnoviji rezultati u testu antivirusa pokazali znatan napredak Microsofta

Najnoviji rezultati u testu antivirusa pokazali znatan napredak Microsofta
Fotolia

Microsoftovi proizvodi poznati su po mnogim nedostacima na polju sigurnosti, ali nakon ulaganja više milijardi dolara posljednjih godina, stvari se pomiču na bolje i pokazali su to razni neovisni testovi, ali svejedno pokazuju da su neki, ne više i mnogi, antivirusni programi bolji od svega što Microsoft nudi. Po toj je tezi udario direktor Microsoft Malware Protection centera (odjel za održavanje sigurnosti u kompaniji), Dennis Batchelder.

"Ako antivirusni program ne može napraviti bolje od Microsofta onda je riječ o očajnom programu. Također, svi ti testovi nisu pravo mjerilo situacije, Microsoft u praksi puno bolje štiti nego što brojke pokazuju", rekao je Batchelder, a posljednji test ide u prilog njegovim riječima.

Naime, Microsoft je na ljestvici 23 antivirusna programa, odnosno programa za zaštitu o napada s interneta ili raznih trećih strana, "skočio" za 16 mjesta i nalazi se na šestom mjestu! Ispred su samo Kaspersky Lab (koji je prvi konstantno), McAfee koji je "skočio" s 12. na drugo mjesto, AVIRA koji je "skočio" sa 14. na treće mjesto, Tencent koji je dijelio 14. s Avirom i sad je četvrti, Panda koji je bio 12., a sad je peti.

Razlog takvom skoku jest to što djelatnici Microsoftova odjela za sigurnost imaju prvi uvid u sve nepravilnosti koje se događaju i uz više ulaganja novca i vremena jednostavno više nemaju toliko problema reagirati u pravom trenutku, pa svaku prijetnju promptno otklanjaju, a sve su bolji i u predviđanjima prijetnji koje još nisu zabilježene na "tržištu".

A sve to kao da se pripremalo za Windows 9, koji želi biti što neovisniji od svega na tržištu i bit će dostupan za sve platforme u istom obliku. Zato im treba što manje utjecaja sa strane.

I kad smo kod utjecaja, ovaj posljednji test proveo je AV-Comparatives i mnogi su uvjereni da je Microsoft imao neki svoj utjecaj na rezultate jer oni odskaču podosta od rezultata nekih drugih. U Microsoftu to objašnjavaju time što je ovaj test obavljen na "bolji način", tako da se jednostavno pokrenuo određeni antivirusni program i trebao je skenirati sto tisuća dokumenata. Tko je više nepravilnosti otkrio je najbolji. Microsoft tvrdi da je to jedino mjerilo, a na ostalima je da to prihvate ili odbace, tržište ionako nudi mnogo toga, a očito je da se s Kaspersky Labom ne može promašiti...