Najbolji besplatni sistemski alati za Windows

Najbolji besplatni sistemski alati za Windows
Antonio Jularić

Računala koja tek kupimo oduševljavaju brzinom, ali s vremenom sve to blijedi jer konstantno iziskujemo da radi na maksimumu, prikupljamo sve više podataka, koristimo sve više alata, a samim time procesa je sve više i naše računalo počinje gubiti na brzini. Naravno, postoji rješenje da se to uspori i da se pomogne vašem računalu.

U tome pomažu alati vezani uz poboljšanje rada cijelog sustava. Oni uklanjaju nepotrebne stvari, zaustavljaju procese u pozadini i brinu o tome da računalo uvijek radi optimalnom brzinom, neometano. Donosimo vam pet najboljih besplatnih alata takve vrste.

1. CCleaner

Na tržištu je već uistinu dugi niz godina i vjerojatno su za njega čuli svi koji su barem jednom trebali malo "počistiti" svoje računalo, ali ne na način da formatiraju disk. Prednost mu je što nudi dubinsko skeniranje i prepoznaje više toga od svih ostalih besplatnih konkurenata. Ipak, mnoga rješenja vezana uz optimizaciju nećete moći koristiti u besplatnoj verziji, ali one osnovne koje pomažu računalu da "prodiše", jesu.

Preuzmite CCleaner OVDJE.

2. Autoruns

Njegova zadaća je kontrolirati sve one stvari u pozadini koje se pokreću zajedno s vašim računalom. Daje vam kontrolu u ruke i to je njegova ljepota. Nije u širem smislu koristan kao CCleaner, ali kad je riječ o "autorun" programima, podacima ili aplikacijama, besprijekoran je. Također, Autoruns pomaže i izbrisati one programe koji se ne žele izbrisati "jer su pokrenuti".

Preuzmite Autoruns OVDJE.

3. Recuva

Najbolji alat za "obične" korisnike, u to nema sumnje. Kad govorimo o povratu izbrisanih podataka. Neće vam previše pomoći kod formatiranih ili oštećenih diskova, ali ako ste ispraznili Recycle Bin, nema straha. Potpuno je jednostavan za korištenje i možete pretraživati podatke po imenu, vremenu kad su izbrisani ili po tome gdje su bili smješteni prije brisanja. Na kraju pretrage vam Recuva još pokaže i u kakvom su stanju svi ti povraćeni podaci.

Preuzmite Recuva OVDJE.

4. Auslogics Duplicate File Finder

Trenutno su SSD diskovi iznimno popularni jer su iznimno brzi. Ali, kapacitet im baš nije na razini pa je svaka ušteda dragocjena. I tu pomaže Auslogics Duplicate File Finder, koji oslobađa prostor tako što miče nekorištene stvari i pronalazi eventualne "dupliće". Pretraga se može izvesti i po veličini pa se i na temelju toga korisnik može odlučiti što želi izbrisati, a što ostaviti.

Preuzmite Auslogics Duplicate File Finder OVDJE.

5. Revo Uninstaller Free

Kad god deinstalirate nešto, tragovi svejedno ostaju. I tu na scenu stupa Revo Uninstaller Free, koji uklanja te tragove i briše sve u potpunosti. To je jako korisno kad se barata s mnoštvom podataka i informacija.

Preuzmite Revo Uninstaller Free OVDJE.