Najbolji besplatni anti-spyware i anti-malware programi

Najbolji besplatni anti-spyware i anti-malware programi
Fotolia

Svi već jako dobro znaju da je jedan od osnovnih alata na PC-ima antivirusni i antimalware softver. Online prisutnost donosi brojne probleme za one koji nisu dobro upućeni, ne znaju i ne paze prilikom surfanja, posebice kada pokušaju pronaći nešto besplatno ili ne baš posve legalno. Softverska rješenja za zaštitu računala posljednjih su godina poprilično učinkovita, iako prijetnje danas stižu s više strana nego ikada ranije. Portal TechRadar napravio je svoj izbor besplatnih antivirusnih i antimalware softvera, a mi vam prenosimo njihov izbor deset najboljih.

Na prvom se mjestu ljestvice našao Bitdefender Antivirus, dakako, u svojoj besplatnoj verziji za kućne korisnike. Osim što je više nego zadovoljavajuće odradio poslove zaštite, nije nebitno naglasiti kako je bio 'potpuno tih'. Prevedeno, nije bilo reklama, oglasa, nagovora na kupnju profesionalne verzije i sličnoga. Uz klasičnu zaštitu još donosi i skeniranje ponašanja programa, analizu web adresa te još puno zgodnih stvari koje mogu spasiti vaše računalo od napasnika.

Na drugom se mjestu najboljih besplatnih rješenja za zaštitu PC-a smjestio Panda Antivirus 2016. Baziran je na cloud rješenju te se sav teški posao odvija na njihovim serverima što značajno smanjuje opterećenje vašeg računala. Softver je vrlo jednostavan za korištenje i nudi najnužnije za zaštitu u stvarnom vremenu. A uz to, kao i ostali u ovom izboru, kućne korisnike ne košta ništa.

Treće mjesto ovogodišnje TechRadarove tablice zauzeo je AVG 2016. Kao zaštitni softver svoj posao obavlja vrlo dobro i bez prevelikih primjedbi na učinkovitost, sučelje je jednostavno i svi će bez problema shvatiti što trebaju raditi. Jednom kad ga postavite više nemate brige. Ipak, ono što je veliki  minus kod AVG-a su brojni iskočni prozori koji vam cijelo vrijeme nude dodatne opcije od kojih većina nije besplatna. A njih je teško obuzdati. Ipak, ne zaboravite da zaštitu i u ovom slučaju ne plaćate.

U nastavku ovogodišnje ljestvice na četvrtom se mjestu našao Ad-Aware Free Antivirus+, a slijedi ga Malwarebytesov Anti-Malware. Šesti je SpyBot Search and Destroy, sedmi Avast Antivirus, a osmi Emsisoft Emergency Kit. HijackThis našao se na pretposljednjem, devetom mjestu TechRadarove top liste za 2016. dok je na dnu, što ne znači da je loš, SUPERAntiSpyware. Na kraju još jednom podsjećamo da, iako se radi o potpuno besplatnom softveru koji ne košta ništa za kućne korisnike, imate li obrt ili tvrtku pravna ste osoba i trebate kupiti rješenje koje zadovoljava vaše potrebe i ima licencu za komercijalnu upotrebu.