Najbolje besplatne alternative Microsoft Wordu

Najbolje besplatne alternative Microsoft Wordu

Microsoft Word je sjajan alat za uređivanje teksta, i više od toga, no dio je Microsoftova Officea, što znači da nije besplatan. Naravno, ilegalna rješenja postoje, ali su ilegalna. I zato je onima koji ne mogu riskirati prečacem dolaziti do Worda najbolje potražiti alternative, a one postoje. I besplatne su!

A da biste ih lakše pronašli, donosimo pet najboljih, koje možete lako isprobati i izgubiti tek ponešto vremena, ne i novca. Zauzvrat možda dođete do alata koji će ispuniti sve vaše potrebe.

1. WPS Office Writer

Izgledom uvelike podsjeća na Microsoft Word i samim time WPS Office Writer svima koji su upoznati s Wordom neće biti nimalo problematičan za rad. No, ima WPS Office Writer i prednosti, kao višestruko pregledavanje dokumenata, što Word nema. Uz to, povezan je s cloudom i nudi 1GB prostora za pohranu, otvara sve poznate tekstualne formate i dostupan je također za iOS i Android.

Jedina mana jest što nije otvorenog tipa pa u njemu postoje oglasi, ali nisu pozicionirani na način koji bi smetao pri radu. Iako jesu vidljivi pa bi nekima mogli zasmetati.

2. LibreOffice Writer

Ukoliko ste ljubitelj starijih verzija Microsoft Worda, kao što je ona iz 2003., tad je LibreOffice Writer za vas. Jednostavan, bez imalo kiča, otvara sve poznate tekstualne formate i otvorenog je tipa pa zajednica iza njega čini značajnu prednost. Jer, stvorili su niz templatea, pluginova, dodataka svih vrsti da bi ovaj alat bio još bolji.

Mana je to što nema integirranu cloud podršku, ali se može lako povezati s Dropboxom i OneDriveom, što manu čini prihvatljivijom.

3. Apache OpenOffice Writer

Dijeli identičan kod kao i LibreOffice pa nije slučajnost što su toliko slični. Dakle, što vrijedi za jedan, vrijedi i za drugi. S iznimkom manjeg broja templatea i pluginova, kao i nadopuna ili nadogradnji. Dostupne su samo dvaput godišnje.

4. SoftMaker FreeOffice TextMaker

Ovdje je riječ o jednom pomalo drugačijem word alatu koji također izgledom podsjeća na ostale i jednostavan je za korištenje. No, velika je prednost što omogućava da napravite PDF format svega što radite i za one kojima to treba ovo SoftMaker FreeOffice TextMaker je idealan.

Problem je što ne podržava DOCX format i samim time ga oni kojima ne treba PDF sigurno neće koristiti s obzirom na konkurenciju koja ima sve i besplatna je. A kad se zna da DOCX podršku dobijete ako kupite premium verziju SoftMaker FreeOffice TextMakera, tad je još odbojniji onima koji žele nešto besplatno i dobro. Ako pak mislite platiti, to je 60 američkih dolara - i vaš je zauvijek.

5. AbiWord

Idealan alat, ima sve što i Microsoft Word, što oduševljava. Možda na ovoj listi po tome i najbolji. Podržava sve formate... Sad slijedi onaj "ali". Koncentriran je na Linux, nema Windows developera i samim time koristan je samo malom postotku korisnika na tržištu.