Nadogradnja na Windows 10 instalira se bez odobrenja, tvrde korisnici

Nadogradnja na Windows 10 instalira se bez odobrenja, tvrde korisnici
Screenshot / Antonio Jularić

Microsoft je otišao korak predaleko, ako su navodi koji se pojavljuju od strane zabrinutih korisnika istiniti. Naime, tvrde da se Windows 10 na njihova računala nadograđuje sam, bez da su to željeli ili sami pokrenuli. Naravno, iz Microsofta sve demantiraju, ali ne mogu „ugušiti“ Internet, na kojem se ovih dana događa prava „ludnica“.

- Ovo mi se jutro dogodilo. Radila sam na računalu kad su mi se odjednom svi prozori zatvorili, računalo se odlogiralo bez da sam išta pritiskala i automatski je počela nadogradnja na Windows 10. Brzo sam ugasila računalo i spriječila cijeli proces no moj sin nije bio te sreće, protiv svoje volje sad ima Windows 10 - jedan je od tri tisuće komentara na Redditu, a otkad se pojavio ne miruju ni društvene mreže.

Ogorčeni korisnici kao dokaz prilažu fotografije, sve kako bi potvrdili da im Microsoft radi nešto što ne žele. Ukoliko nije riječ o bugu, sve ovo ne bi trebalo proći olako. Posljednjih mjeseci optužuje se ponajveću tehnološku kompaniju na svijetu da nasilno nudi Windows 10 svima koji ih još nisu postavili na svoja računala, a uz to navodno i špijuniraju sve svoje korisnike te im ne dopuštaju uvid u privatne postavke, kao ni nadopune operativnog sustava.

Sve u svemu, hajka na Microsoft je krenula i bit će ju teško zaustaviti. Posebno jer nitko od gnjevnih korisnika neće priznati eventualnu pogrešku s njihove strane. Jer, ukoliko je netko od njih namjestio vrijeme kad žele da im se nadogradi operativni sustav, sami su si krivi. Vjerojatno je i dobar dio njih to napravio slučajno pa su zato i toliko iznenađeni. Sve je moguće.

Kako god, Windows 10 trenutno je postavljen na oko 200 milijuna uređaja diljem svijeta, a cilj Microsofta je stići do brojke od milijardu do 29. srpnja 2018. godine. I s obzirom na sve optužbe, čini se da pritom neće birati sredstva.