MWC 2017: Jolla planira upogoniti Sailfish OS na Sony Xperia uređajima

MWC 2017: Jolla planira upogoniti Sailfish OS na Sony Xperia uređajima
Jolla

Sony je dobro iskoristio Mobile World Congress i osim Xperia XZ Premium pametnog telefona i Xperia Touch projektora, najavili su mogućnost uvođenja zanimljivog Sailfish operativnog sustava na svoje Xperia modele pametnih telefona.

Do takvih je informacija došlo jer su Jolla, finska kompanija koja stoji iza Sailfish OS, i Sony sklopili partnerstvo kojim će upravo Finci pružati podršku za Sonyjev Open Devices Program. Sukladno tome, postoje naznake da bi se ta suradnja mogla proširiti i na Xperia uređaje, što znači da bi Sailfish napokon imao konkretnu komercijalnu vrijednost.

Sve ovo pokazuje da je Jolla uporna i to se isplatilo. Naime, Microsoftovim polaganim ulaskom u Nokijin mobilni odjel 2011. godine, dio zaposlenika pokreće Jollu te sa sobom "odnosi" Sailfish OS, na kojem se već tad počelo raditi. Sam početak nije bio idealan jer je napravljen na klimavim temeljima.

Naime, Nokia je spojila svoju Maemo platformu s Intelovim Mobile projektom i rezultat je bio MeeGo. Zbilo se to sa svibnjem 2010., ali sve skupa doživjelo je debakl. Svejedno, Jolla je preuzela jezgru MeeGoa, koja se smatra najboljim njegovim dijelom, malo preradila sučelje te stvorila Sailfish OS. Više podsjeća na Linux nego Android, iako ima neke njegove temelje.

I od samog početka Jolla sama radi na hardverskom dijelu i po tome je posebna. Nažalost, nisu uspjeli riješiti financijsku stranu priče i nikad nije uistinu zaživio njihov pametni telefon ili tablet. Sad, sa Sonyjem, to bi se moglo promijeniti. Samo, treba vidjeti koliko su Japanci spremni na rizičan eksperiment...