MWC 2016: Qualcomm najavio desktop VR snagu u idućoj generaciji Snapdragona

MWC 2016: Qualcomm najavio desktop VR snagu u idućoj generaciji Snapdragona
Fotolia

Qualcomm Snapdragon 820 se tek probija na tržište, ali da je riječ o nečemu što vrijedi potvrđuje činjenica da ga Samsung i LG koriste u svojim uređajima za virtualnu (VR) i proširenu (AR) stvarnost. Ipak, iz Qualcomma tvrde da „ono pravo“ tek slijedi.

- Snapdragon sljedeće generacije za VR imat će snagu koja bi se mogla lako pronaći u desktop secnariju - poručili su pomalo tajanstveno iz Qualcomma.

Vjerojatno je riječ o procesorskim čipovima koji dolaze na tržište sljedeće godine jer ove još uvijek to nije na vidiku, barem ako se sudi prema Snapdragon 820. Svejedno, poprilično je dovoljno za Qualcomm to što imaju bogate mušterije kao Samsung i LG jer oni im svakako garantiraju dobru zaradu.

No cijela ova priča o računalima i VR snazi ne bi bila spomenuta da nije stiglo pitanje novinara na Mobile World Congress u Barceloni. Zanimalo ih je treba li HTC-ov Vive uistinu previše snage da bi mogao raditi na mobilnim uređajima.

- Ne vidimo nikakve prepreke da ono što se može pokrenuti na računalima, ne bi moglo pokrenuti se i na mobilnim uređajima. Razmišljali smo o tome unaprijed i da nedostaje snage, ne bi se 4K tehnologija mogla implementirati kao što se implementirala - kazali su u Qualcommu.

No sve to se ipak ne odnosi na trenutnu sitauciju već ono što slijedi u bližoj budućnost pa umjesto izbjegavanja odgovora, istina jest - HTC Vive na mobilnim uređajima ne može pružiti sve što može na računalima. Uostalom, iz Valvea su to jasno i glasno poručili, a s obzirom da su surađivali s HTC-om na Viveu, znaju o čemu pričaju.

Sve u svemu, izazov je to za Qualcomm jer u vrijeme kad su mobilni uređaji toliko rašireni, potrebni i bitni za tržište, treba uklanjati sve moguće prepreke. I do sljedeće godine ova vezana uz "pokretačku snagu" VR i AR uređaja bit će sasvim sigurno uspješno apsolvirana.