MWC 2013: Novi Intelovi procesori za tablete i mobitele

MWC 2013: Novi Intelovi procesori za tablete i mobitele

Intel je u Barceloni na sajmu MWC 2013 predastvio novu paletu proizvoda, što obuhvaća novu platformu dvojezgrenih procesora Atom SoC ("Clover Trail+") procesora za pametne telefone i tablete sa sustavom Android, te Intelovo prvo globalno, višenačinsko i višepojasno LTE rješenje, koje će se početi isporučivati tijekom prve polovice ove godine.

„Sve danas predstavljeno temelji se na Intelovu sve bogatijem portfelju uređaja u brojnim tržišnim segmentima mobilnih uređaja“, izjavio je Hermann Eul, Intelov potpredsjednik i jedan od generalnih direktora Intelova odjela Mobile and Communications Group.

Prema njegovim riječima za manje od godinu dana u tijesnoj su suradnji s partnerima na tržištu više od dvadeset zemalja ponudili pametne telefone utemeljene na Intelovoj tehnologiji te vrhunsko tablet rješenje niske potrošnje energije s procesorom Atom i sustavom Windows 8.

Intelova nova procesorska platforma i referentni dizajn za pametne telefone Atom™ ("Clover Trail+") pruža vrhunske performanse uz nisku potrošnju energije i dugo trajanje baterije koje se može nositi s najpopularnijim današnjim modelima telefona sa sustavom Android.

Proizvod nudi klasične Intelove prednosti, uključujući visoke performanse koje omogućuju uživanje u pregledavanju weba bez prekida, gledanje Full HD filmova uz sliku bez trzaja te brz i pouzdan rad s aplikacijama za Android. Radi se o 32-nanometarskim dvojezgrenim procesorima Intel Atom - Z2580, Z2560, Z2520 koji rade na taktu od 1,2 GHz, 1,6 GHz i 2,0 GHz. Kako tvrde u Intelu procesori podržavaju i tehnologiju Intel Hyper-Threading Technology, koja podržava četiri istodobne aplikacijske niti te dodatno poboljšava ukupnu učinkovitost jezgri Atom.

Integrirana platforma za pametne telefone obuhvaća i Intel Graphics Media Accelerator s grafičkom jezgrom koja podržava radni takt od maksimalno 533 MHz u pojačanom načinu rada te nudi i do trostruko bolje grafičke performanse koje omogućuju bogate 3D vizualne prikaze, vjerodostojna igraćeg okruženja te glatko, Full 1080P hardverski ubrzano kodiranje i dekodiranje videozapisa pri 30 fps.

Nova platforma Atom nudi i napredne mogućnosti slikovne obrade, uključujući podršku za dva fotoaparata, od kojih primarni ima senzor maksimalne razlučivosti od šesnaest megapiksela. Slikovni sustav omogućuje i panoramsko snimanje, slijedno snimanje od petnaest sličica u sekundi koje daje fotografije od osam megapiksela, otkrivanje i prepoznavanje lica u stvarnom vremenu te mobilno snimanje HDR fotografija sa značajkom uklanjanja popratnih slika radi dobivanja jasnijih slika pri snimanju u pokretu.

Platforma je opremljena i tehnologijom Intel Identity Protection Technology (Intel IPT), koja donosi dvije razine provjere autentičnosti radi zaštite servisa u oblaku kao što su daljinsko bankarstvo, e-trgovina, internetske igre i društvene mreže od neovlaštena pristupa.

Budući da je tehnologija Intel IPT ugrađena na razini čipa, za razliku od tokena koji se temelje na hardveru ili telefonu, može ponuditi sigurniju, a ipak za korisnike jednostavnu zaštitu pristupa servisima u oblaku. Intel s partnerima kao što su Feitian, Garanti Bank, MasterCard, McAfee, SecureKey Technologies Inc., Symantec, Vasco Data Security International Inc. i Visa Inc. surađuje na ugradnji te tehnologije u njihove servise.

Podršku za platformu "Clover Trail+" najavili su partneri ASUS, Lenovo i ZTE. LenovoIdeaPhone K900 predstavljen je prošlog mjeseca na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, a temelji se na procesoru Intel Atom Z2580.

Uz to, Intel je predstavio i Intel XMM 7160 jedno je od, kako tvrde u kompaniji, najmanjih i energetski najučinkovitijih višenačinskih i višepojasnih LTE rješenja (LTE / DC-HSPA+/ EDGE), a podržava više uređaja, uključujući pametne telefone, tablet-uređaje i računala Ultrabook.

„Model 7160 dobro je tempirano i iznimno konkurentno 4G LTE rješenje za koje očekujemo da će ispuniti sve veće potrebe globalnog 4G tržišta u nastajanju“,  kazao je Eul na predstavljanju. Prema njegovim riječima budući da se očekuje udvostručenje broja LTE veza tijekom sljedećih dvanaest mjeseci, trebale bi dosegnuti brojku od 120 milijuna veza, u Intelu vjeruju kako će njihovo rješenje razvojnim inženjerima i davateljima usluga ponuditi objedinjeno konkurentno rješenje, a korisnicima najbolju globalnu 4G kvalitetu mobilnog pristupa podacima.