Muškarcima nije problem ako žena zarađuje više, ali najviše 1000 kuna

Muškarcima nije problem ako žena zarađuje više, ali najviše 1000 kuna
Fotolia

Razlika u visini primanja potencijalni je izvor nesuglasica ili čak ljubomore kod životnih partnera. Znaju li partneri međusobno iznose primanja, kako reagiraju kada su ti iznosi veći od njihovih i kako dijele troškove zajedničkog života, istražio je MojPosao u suradnji sa servisom MojaPlaca.hr.

Čak 62% ispitanika zna točan iznos primanja svog partnera, dok ih 28% otprilike zna koliko zarađuje partner odnosno partnerica. Svega 11% ispitanika ne zna koliko iznose primanja partnera/ice.

Muškarci su manje upućeni u visinu primanja svojih partnerica - 14% muškaraca ne zna visinu primanja svoje partnerice, dok isto ne zna 8% žena.

Većina ispitanika nema problem sa većom zaradom partnera

Otprilike petina muškaraca (20%) i žena (18%) živi s partnerom/icom koji imaju istu razinu primanja kao i oni.

Žene u najvećoj mjeri (54%) žive s partnerom koji ima viša primanja od njih. Tek četvrtina žena (24%) živi s partnerom koji ima niža primanja. Svega 4% žena izjavilo je kako njihov partner trenutno nema primanja.

Kada su u pitanju muškarci, njih 38% živi s partnericom koja ima niža primanja, 30% ih živi s partnericom koja zarađuje više od njih, a 12% muškaraca ima partnericu koja trenutno ne zarađuje.

 

Većini ispitanika (77%) ne smeta odnosno ne bi smetalo da partner/ica zarađuje više od njih. Za 5% ispitanika takva situacija nije problematična ako je riječ o privremenoj situaciji, dok ih 5% priznaje da ima problema s većom zaradom partnera/ice. Mišljenje o toj temi nema 14% ispitanika.

Od ispitanika kojima veća zarada partnera/ice predstavlja 'problem', njih 40% moglo bi tolerirati razliku u plaći ako ona nije veća od tisuću kuna.

„Zato jer je muškarac glava obitelji, a ne žena.“ i „Jer sam muška osoba“, samo su neki od komentara ispitanika kojima smeta veća zarada partnera.

Za veće financijske investicije ipak su zaduženi muškarci

Na pitanje tko bi trebao zarađivati više u vezi/braku, većina ispitanika (76%) odgovara da je svejedno, dok ih 14% smatra da bi i muškarac i žena trebali podjednako zarađivati. Za 9% ispitanika je prirodnije da muškarac zarađuje više, dok svega 1% ispitanika smatra da je prirodnije da žena zarađuje više.

Podjednako muškaraca i žena smatra da je svejedno tko u vezi/braku zarađuje više. Da bi trebali zarađivati podjednako smatra 15% žena i 14% muškaraca, dok 10% muškaraca i 8% žena smatra da je prirodnije da muškarac zarađuje više.

Kada je u pitanju kućni budžet, većina ispitanika (61%) ima zajedničku blagajnu, dok ih 22% dijeli troškove razmjerno primanjima. Pola-pola troškove dijeli 17% ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, više je muškaraca (38%) zaduženo za veće financijske investicije poput kupnje automobila ili kućanskih uređaja. Za isto je zaduženo 15% žena.

Gotovo trećini žena (31%) bi smetalo da im se partner odluči biti nezaposlen i posveti obitelji, dok isto navodi 14% muškaraca.