MUP razriješio 90 posto računalnog kriminala

MUP razriješio 90 posto računalnog kriminala
Statistika.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova RH na svojim web stranicama objavljuje statističke podatke o kriminalitetu u Hrvatskoj, a nakon niza analiza oko stanja u ICT sektoru, ovog puta donosimo analizu računalnog kriminaliteta za 2013. U ovu grupu spadaju kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

S obzirom na to da podaci nisu u potpunosti usporedivi, mišljenja smo da su neki podaci izostavljeni jer je ustanovljeno da nema naznaka kaznenog djela, to jest, da se odustalo od optužbe, kažu iz Statistika.hr koji su za nas i napravili ovu analizu.

Isto tako, jasno je da statistika ne obuhvaća velik dio počinjenja koje oštećeni nisu prijavili jer  nemaju adekvatno saznanje o nastaloj šteti.

Većina slučajeva razriješi se u zadovoljavajućem postotku koji iznosi 90 posto, u ovu brojku ulaze i dva slučaja uhićenja počinitelja. Jedna je osoba uhićena radi krivotvorenja, a druga radi računalne prijevare.

Znakovita je razdioba počinitelja kaznenih djela.  Iako je broj počinitelja relativno mali, radi se o uzorku od 79 osoba znakovit je i očekivan.

Vidljivo je da je među počiniteljima vrlo mali broj srednjoškolaca, što je i logično. Možemo zaključiti da ova populacija nema dovoljno znanja i mogućnosti  za počinjenje ozbiljnijih kaznenih dijela. Isto tako, za pretpostaviti je da se provuku samo s opomenom.

Studentska populacija je zato mnogo aktivnija. Količina znanja i mogućnosti raste, isto tako i interes za samodokazivanje. Broj počinitelja se smanjuje početkom radnog odnosa tako da u populaciji od 25-29 godina imamo samo 7 počinitelja kaznenih djela

U statistički najznačajniju skupinu spadaju osobe od 29-49 godina. Ovaj podatak odgovara adekvatnoj hackerskoj populaciji u svijetu. Ova skupina ljudi , „u najboljim radnim godinama“ nalazi se u razdoblju egzistencijalnih problema, osjeća nepravdu na radnom mjestu i zajednici, a ima dovoljno znanja da samostalno „riješi probleme“.

Konačno, MUP donosi i statistiku o oštećenima, tako da je tu 570 osoba, od čega su 428 fizičke osobe, a 142 pravne.