Mt. Gox odustao od spašavanja, zatražio likvidaciju

Mt. Gox odustao od spašavanja, zatražio likvidaciju
Fotolia

Japanska platforma MtGox, namijenjena za trgovinu popularnom virtualnom valutom Bitcoin podnijela je zahtjev za likvidacijom svih poslovanja jer više nisu mogli pratiti tempo i ostvarivati prihode.

Kao obrazloženje za ovakvu odluku MtGoxa su poteškoće u održavanju sastanaka s kreditorima koji su na različitim krajevima svijeta, kao i nedovoljno realni i konstruktivni planovi o oživljavanju poslovanja.

No sve je zapravo počelo kada su im nepoznati počinitelji ukrali 850 tisuća BitCoina, što vrijedi oko 425 milijuna dolara! Žalosno je to jer su do tog trenutka obavljali oko osamdeset posto svih Bitcoin transakcija u svijetu. A i žalosno je što su odmah odustali jer likvidacijom su izgubili pravo na zaštitu od bankrota.

Nije im pomoglo ni što su "pronašli" 200 tisuća "izgubljenih" Bitcoina. A nije pomoglo ni investitorima, koji su bili u vlasništvu 750 tisuća od tih 850 tisuća nestalih virtualnih kovanica. Niti je taj pronalazak "izgubljenog" novca pomogao da uvjere investitore kako MtGox nije uključen u prevaru.

Posebno ako se uzme u obzir da su posegnuli za likvidacijom, kao da žele što prije proglasiti bankrot, povući se s tržišta, iz javnosti i čekati da se cijela prašina slegne. Uz sve to, osnivač tvrtke Mark Karpeles, koji je 2009. preselio u Japan, odbija doći u Sjedinjene Američke Države odgovoriti na pitanja istražitelja o cijelom ovom slučaju.

Čeka se potez japanskih vlasti i hoće li izručiti Karpelesa, ukoliko se podigne kaznena prijava protiv njega u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako god bilo, sve komentare za medije i razgovore s predstavnicima policije ili tužiteljstava obiju zemalja, preuzeli su Karpelesovi odvjetnici. Znak je to za investitore da su vjerojatno ostali bez stotina milijuna uloženih dolara u virtualnu valutu koja tek uzima zamah i uskoro će biti involvirana u većinu transakcija putem interneta.